Volgens het rapport ‘Let op letsels’ van het RIVM komt 1 op de 100 werknemers jaarlijks na een arbeidsongeval op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht. Mannen maken veel meer kans op een arbeidsongeval dan vrouwen. Dat meldt ArboPlus.
Recruiters zijn de meest gestreste werknemers zo blijkt uit een recent Brits onderzoek. Maar liefst 82 procent zegt zich vaak gestrest te voelen.
Een forse daling van gemiddeld ruim 10 procent minder arbeidsongevallen door bewuster gedrag van de medewerkers en aanpassing van de bedrijfscultuur. En een wereldwijd uniek risicomodel om de arbeidsveiligheid optimaal binnen een bedrijf te verbeteren. Dat zijn klinkende resultaten van het vijfjarige Programma Versterking Arbeidsveiligheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat in april 2008 stopt.
De lasten voor de inzetbaarheid van werknemers komen steeds meer bij de werkgever te liggen. Zaak dus om werknemers gezond te houden. De zes belangrijkste ontwikkelingen om rekening mee te houden op een rij.
Werken op een andere plek dan bij de werkgever, dus werken op elke plek waar het kan, wordt gemakkelijker. Daarvoor zijn de arboregels voor werkgevers voor het plaats- en tijdongebonden werken (Het Nieuwe Werken) verlicht. Vanaf 1 juli 2012 gelden die niet alleen voor werken thuis, maar ook voor werken op andere plekken buiten het bedrijf.
De regels om AOW’ers te laten werken worden versoepeld. Gepensioneerden kunnen zo makkelijker blijven werken. Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker om AOW’ers in dienst te nemen. Zo hoeft het loon bij ziekte maar zes weken in plaats van twee jaar doorbetaald te worden en de re-integratieverplichtingen worden voor werkgevers beperkt.
Werknemers die willens en wetens ongezond bezig zijn en daar geen verandering in willen brengen, moeten kunnen worden ontslagen is de mening van bijna de helft van de MKB-werkgevers. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea dat zij presenteerden tijdens het congres Gezond Ondernemen.
Een werknemer, een socio-therapeut bij een tbs-kliniek, loopt lichamelijk letsel op als hij tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden door een tbs-patiënt vastgepakt en meermalen, onder meer op zijn hoofd, met kracht geslagen wordt. Vervolgens wordt de werknemer volledig arbeidsongeschikt verklaard.
Een op de vijf bedrijfsartsen kan niet meer onafhankelijk werken omdat ze onder druk worden gezet door werkgevers en arbodiensten. Soms wordt onder dwang zelfs vertrouwelijke medische informatie over werknemers gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder 591 bedrijfsartsen aldus De Volkskrant.
Drie op de vijf werknemers rent niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten. Ook weet een kwart niet wie in het bedrijf de BHV’er is.