Een stad in Zweden, Landskrona, wil een rookverbod invoeren voor ambtenaren die thuiswerken.
Een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen ervaart voldoende mogelijkheden om beroepsziekten te melden en te signaleren. Maar slechts een minderheid ziet voldoende mogelijkheden om preventieve maatregelen te nemen. Dit terwijl de meeste werkgevers ervoor open staan om geadviseerd te worden over de preventie van arbeidsrisico’s zo blijkt uit onderzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder 591 bedrijfsartsen.
Werken uw medewerkers met gefabriceerde nanodeeltjes? Om de gezondheidsrisico’s in kaart te kunnen brengen, heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de nieuwe Stoffenmanager Nano 1.0 ontwikkeld.
Welke opzegtermijn moet worden gehanteerd als het schriftelijk overeengekomen opzegbeding nietig is? Wordt dan de opzegtermijn van de werkgever automatisch verdubbeld, of vallen partijen terug op de wettelijke opzegtermijnen?
Werkgevers met maximaal 25 werknemers hoeven wellicht vanaf 1 januari 2011 geen deskundige meer in te zetten voor de Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) in hun bedrijf. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner dat deze wijziging bevat. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Tijdens de speciale meldweek ‘werken in de kou’ van de FNV-vakbonden, zijn er bij FNV 200 klachten binnengekomen.
Werknemers willen graag thuis- en telewerken om hun baan met de zorg voor het gezin beter te kunnen combineren. Maar niet alle werkgevers zijn happig op thuiswerkers. Zo blijkt uit onderzoek van Intomart in opdracht van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Een onderzoek van Citrix Systems is hoopgevender: thuis- en telewerken wint aan populariteit en niet alleen onder werknemers.
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat ook mensen met zware beroepen gewoon doorwerken als de AOW-leeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar.
Het aantal arbeidsongevallen met verzuim per 100.000 werkenden is in de periode 2000-2005 met gemiddeld vijf procent per jaar gedaald. In 2006 lijkt het aantal arbeidsongevallen echter te stabiliseren.
Werknemers zouden veiliger en gezonder kunnen werken als ze op de hoogte zijn van hun beroepsrisico's. De voorlichting is volgens de Arbowet een verplichte taak van de werkgever. Toch blijkt uit een onderzoek van de Arbo Unie dat deze kennis vaak zelf achterhaald moet worden door werknemers.