Minister Donner (Sociale Zaken) wacht voorlopig met het schrappen van algemene beleidsregels over veilig werken. Hij vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over brancheafspraken die werkgevers en vakbonden maken in nieuwe, zogeheten arbocatalogi.
Werkgevers, bedrijfsartsen en ook werknemers zelf hebben veel te weinig aandacht voor beroepsziekten. Betere preventie en sociaal-medische begeleiding kan het aantal schadeclaims vanwege beroepsziekten fors terugdringen, blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Amsterdam en Maastricht en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.
In Nederland hebben in 2010 naar schatting 224.000 werknemers te maken gehad met een arbeidsongeval met letsel en verzuim als gevolg. Een derde van de ongevallen leidde tot verzuim van langer dan één maand. Eén op de tien werknemers verzuimde langer dan een half jaar. Naast persoonlijk leed veroorzaken arbeidsongevallen nog steeds een aanzienlijke last voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Het aantal arbeidsongevallen in Nederland is sinds 2005 stabiel. Dit staat in de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland 2010 van TNO.
Op donderdag 19 januari tekenden tien grote organisaties in Amsterdam een verklaring voor een zichtbare verbetering in de werkomgeving van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LHBT) medewerkers. Eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat zien dat ten minste 29 procent van de homoseksuele mannen en 13 procent van de lesbische vrouwen in Nederland wel eens last heeft van negatieve reacties op het werk. Ongeveer een derde van de LHBT werknemers is op het werk niet open over zijn/haar geaardheid.
Uitzendkrachten lopen momenteel meer risico op bedrijfsongevallen dan vaste medewerkers. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat in 2007 vijftien procent van de ernstige en dodelijke bedrijfsongevallen betrekking had op een uitzendkracht. Dat is een relatief groot aandeel, want uitzendkrachten maken zes procent uit van de beroepsbevolking.
Beroepsziekten worden steeds beter erkend en gemeld, maar deze aandacht leidt niet tot een afname van de risico’s op de werkvloer. In 2011 was sprake van een lichte stijging tot ongeveer 300 meldingen per 100.000 werkenden. In 2010 waren dat nog 260 meldingen. Dit blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2012’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid AMC.
Bijna 70 procent van de Nederlanders vindt dat de werkgever alleen nog maar gezonde voeding moet aanbieden in de bedrijfskantine zodat ziekten als obesitas onder de bevolking afnemen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1500 mensen.
Steunpunt RI&E heeft de tool ‘Werkplekcheck’ ontwikkeld om de (brand)veiligheid te controleren. De tool helpt u te ontdekken of de werkplekken van uw werknemers brandveilig zijn (of misschien wel niet).
Moeten werkgevers zich bekommeren om de beeldschermopstelling van hun thuiswerkers? Ja, zeggen onderzoekers van het Hugo Sinzheimer Instituut in een rapport dat deze maand verschijnt. Ook bij Het Nieuwe Werken zijn de meeste arboregels onverkort van kracht. Aan de andere kant is het de vraag of eventuele overtredingen ook aan het licht zullen komen.
59 procent van de werknemers ziet er tegenop om na de vakantie weer aan de slag te gaan. Bij een kwart van hen is dit gevoel zelfs zo sterk, dat zij moeite hebben om van de vakantie te genieten.