Tijdens een tenniswedstrijd scheurt een rijksambtenaar een pees. Omdat hij jarenlang werkte op oud en niet-verstelbaar meubilair was die pees al zwak zo beweert de rijksambtenaar. Is hier sprake van een beroepsziekte? In de rubriek 'In de clinch' op het platform Binnenlands Bestuur belicht jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht.
Wanneer en door wie laat je extern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag uitvoeren? Wat moet de onderzoeksopdracht zijn? En hoe ga je om met melders en beschuldigden? Lotte Veenstra, senior gedragswetenschapper bij onderzoeksbureau Hoffmann, gaat in dit artikel in op de positie en het perspectief van de melder in deze onderzoeken. Ook vertelt zij over de acties die een organisatie kan uitvoeren om situaties met grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, signaleren en de-escaleren.
De bedrijfsgezondheidszorg houdt zich nog altijd vooral bezig met verzuimbegeleiding en -preventie. Terwijl verreweg de meeste mensen gewoon lekker aan het werk zijn. In deze snel veranderende arbeidsmarkt, waarin schaarste om zich heen grijpt, is het belangrijker dan ooit om je medewerkers de volle aandacht te geven. Arbo Unie maakt hier werk van met een geïntegreerde aanpak op het gebied van verzuim, preventie en amplitie (gedragsverandering), gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Het onderwerp raakt elke organisatie: een veilige werkomgeving creëren. Hoe zorg je dat veiligheid niet eenmalig - na een incident - op de agenda komt, maar structureel? Hoe krijg je een goed beeld van de knelpunten in je organisatie? Welke instrumenten heb je om effectieve verbeterslagen te maken?
Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht voor de veiligheid van hun werknemers. Om die reden is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan van aanpak voor elke werkgever in Nederland verplicht. In een RI&E legt de werkgever vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico's de specifieke werkzaamheden in het bedrijf met zich meebrengen. Vaak wordt daarbij niet aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gedacht. Dit terwijl bijvoorbeeld een te hoge werkdruk tot veel ziekteverzuim leidt in Nederland.
Grensoverschrijdend gedrag is een black box voor HR-professionals: een tiende slaagt er niet in een beeld te krijgen of dit gedrag aan de orde is. Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij tien procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen. Een kwart van hen ziet de behoefte aan vertrouwenspersonen groeien. Hoe als HR dit aan te pakken? Enkele initiatieven en eigen ervaringen.
Deze week starten enkele introductieperiodes voor aankomende studenten. Evenals de campagne Ben je oké? van expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers. Voor de campagne zet het centrum leden van studie- en studentenverenigingen in. Met een toolkit biedt Rutgers handvatten hoe verenigingen grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar kunnen maken met hun leden.
Na een jarenlange daling van het aantal juridische hulpvragen is in het eerste halfjaar van 2023 een omslag zichtbaar. Onder de toegenomen aantal geschillen vallen vooral de geschillen op de werkvloer op. ‘Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem horen’
Veiligheid is actueel én hypegevoelig. ‘Als er geen schandalen zijn in het nieuws, zwakt de aandacht af, terwijl onveiligheid op de werkvloer een structureel probleem is.’ Hoe zorg je dat vertrouwenspersonen organisaties blijvend verbeteren, nadat de stof van knallende krantenkoppen en bezorgde talkshowtafels optrekt?
Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 geldt voor de toetsing van de RI&E aangescherpte regels. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?