De nieuwe campagne ‘Hart voor de Zaak’ richt zich op het verkleinen van kans op hart -en vaatziekten bij werknemers. Het bedrijfsleven leidt jaarlijks een schade van twee miljard euro wegens productiviteitsverlies door hartziekten bij werknemers. Dit meldt MKB Nederland.
Werkgevers die voor één of meer werknemers een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV ontvangen, krijgen eind september ook de jaarlijkse Tegemoetkoming arbeidsongeschikten uitgekeerd. Het is de bedoeling dat de betreffende werknemers dit bedrag zo snel mogelijk van hun werkgever ontvangen.
Het aantal meldingen van beroepsziekten is fors gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2010’ van het NCvB/AMC. Vooral het aantal meldingen van beroepsziekten in de bouw nam flink toe. Meer én intensiever melden zorgt voor beter inzicht in het vóórkomen van beroepsziekten.
Ruim driekwart (76 procent) van de preventiemedewerkers gaat niet met de ondernemingsraad (OR) in gesprek bij het opstellen van een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E). Dus slechts een kleine 25 procent weet te profiteren van de extra informatie, die de OR-leden kunnen geven ten behoeve van hun preventiewerk.
Bijna 25 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor werknemers die illegale software gebruiken op hun eigen mobiele apparaat. Dit is ten onrechte. Op dit moment gebruikt tien procent van de Nederlandse werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Ongeacht het soort apparaat: de werkgever is in Nederland verantwoordelijk voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.
De overheid kan arbeidsongevallen en beroepsziekten terugdringen met behulp van economische stimulansen die bedrijven aanmoedigen te investeren in risicopreventie. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).
Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten dezelfde fysieke arboregels gelden als voor werknemers. En er moet iets worden geregeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid, scholing en pensioenen voor zzp’ers. Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
In 2011 heeft 24 procent (1,7 miljoen) van de Nederlandse werknemers te maken gehad met een vorm van externe agressie en 16 procent (1,1 miljoen) met interne agressie. Dit blijkt uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).
Ondernemingen met midden- en hoge risico’s voor hun werknemers kunnen in 2013 en 2014 strenge controles van de Inspectie SZW verwachten. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde Jaarplan 2013 van de inspectie.
43 procent van de werkgevers voelt er niets voor om de gezondheid van hun werknemers te stimuleren. Slechts een kleine meerderheid van 53 procent van de werkgevers vindt dat zij deze verantwoordelijkheid wel hebben.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling