Preventie van ziekteverzuim staat hoog op de HR-agenda van organisaties. Zeker na de modernisering van de ziektewet. Toch is er nog weinig aandacht voor verslavingsproblematiek op het werk, terwijl verslaving niet alleen officieel erkend is als ziekte, maar ook nog eens bij 1 op de 10 medewerkers voorkomt. Hier valt voor HR professionals flink wat winst te behalen.
Zeker 40 procent van werkend Nederland zegt in het werk meer stress te voelen dan een jaar geleden. Hiermee zet de trend - die al in 2012 en 2013 was ingezet - sterk door. Deze toenemende werkstress wordt o.a. veroorzaakt door de overvloed aan digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit, waarbij het steeds moeilijker wordt om een goed evenwicht tussen werk en privé te vinden. Dat concludeert Tempo-Team op basis van een landelijk arbeidsmarktonderzoek dat zij dit voorjaar heeft laten uitvoeren onder werkgevers en werknemers.
Er is dringend behoefte aan een structurele verbetering van de positie van werknemers met een beroepsziekte. Dat zegt de FNV naar aanleiding van de hoorzitting op donderdag 12 juni in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hoorzitting was een indringende uitzending van de NCRV over beroepsziekten waar ook de FNV aan heeft meegewerkt.
Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Gelukkig is er iets aan te doen. Om te beginnen door erover met elkaar in gesprek te gaan.
De VVD dat Nederlandse ondernemers minder last hebben van allerlei gedetailleerde arboregels uit Europa. Tijdens het debat op donderdag 15 mei j.l. riep het liberale Kamerlid Potters minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op ervoor in Brussel te zorgen dat die arborichtlijnen worden aangepast.
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer in Nederland het grootste beroepsrisico. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress verder bespreekbaar maken en aanpakken. Ook de Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
De omvangrijke maatschappelijke kosten van stress legitimeren een veel omvangrijker budget dan nu beschikbaar is gesteld zo stellen fiscaal econoom Martijn van Winkelhof, psychiater Bram Bakker en farmacoloog/cardioloog Remko Kuipers in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad. Meer aandacht op de werkvloer, in het onderwijs en bij artsen is volgens hen hoog nodig.
Het ongevalsrisico onder uitzendkrachten is door meer aandacht voor gezond en veilig werken weliswaar gedaald, maar het ongevalspercentage van uitzendkrachten is nog steeds hoger dan van vaste werknemers. De werkgroep Arbeid en Gezondheid van de Stichting van de Arbeid heeft daarom de Handreiking uitzendwerk geactualiseerd.
Het kantoor van Google is flink onderhanden genomen. Het is een zo duurzaam mogelijk kantoor geworden met eigenzinnige elementen als een vintage caravan om informeel in samen te komen, desk bikes om in vorm te blijven en een Febo-automatiek.
De werkneemster werkt bij een apotheek die dag en nacht open is. De apotheek wordt ’s nachts overvallen waarna de werkneemster vanaf de eerste verdieping uit het raam springt nadat een vuurwapen op haar is gericht. De schade die de werkneemster lijdt door de sprong uit het raam wil zij op haar werkgever verhalen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling