NEN heeft een normontwerp gepubliceerd dat zowel kleine als grote bedrijven hulp biedt bij het ontwerpen en implementeren van de bedrijfsnoodorganisatie (BNO) waaronder de bedrijfshulpverlening (BHV) is begrepen.
De calamiteitenregeling zoals die is opgenomen in Wet vereenvoudiging regelingen UWV wordt uitgesteld tot 1 april 2016.
Maandag 3 november 2014 is de Dag van de BHV (bedrijfshulpverlening). De verkiezing BHV'er van het Jaar is een belangrijk onderdeel van deze dag. Met deze verkiezing en de nominaties worden bedrijfshulpverleners bedankt voor hun bijzondere inzet.
Minderjarige vakantiekrachten mogen minder dan volwassen werknemers. Dit geldt zowel voor de soort werkzaamheden als voor de duur van de arbeid. Per 1 juli 2014 geldt een aantal andere arboregels voor jonge vakantiewerkers.
Preventie van ziekteverzuim staat hoog op de HR-agenda van organisaties. Zeker na de modernisering van de ziektewet. Toch is er nog weinig aandacht voor verslavingsproblematiek op het werk, terwijl verslaving niet alleen officieel erkend is als ziekte, maar ook nog eens bij 1 op de 10 medewerkers voorkomt. Hier valt voor HR professionals flink wat winst te behalen.
Zeker 40 procent van werkend Nederland zegt in het werk meer stress te voelen dan een jaar geleden. Hiermee zet de trend - die al in 2012 en 2013 was ingezet - sterk door. Deze toenemende werkstress wordt o.a. veroorzaakt door de overvloed aan digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit, waarbij het steeds moeilijker wordt om een goed evenwicht tussen werk en privé te vinden. Dat concludeert Tempo-Team op basis van een landelijk arbeidsmarktonderzoek dat zij dit voorjaar heeft laten uitvoeren onder werkgevers en werknemers.
Er is dringend behoefte aan een structurele verbetering van de positie van werknemers met een beroepsziekte. Dat zegt de FNV naar aanleiding van de hoorzitting op donderdag 12 juni in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hoorzitting was een indringende uitzending van de NCRV over beroepsziekten waar ook de FNV aan heeft meegewerkt.
Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Gelukkig is er iets aan te doen. Om te beginnen door erover met elkaar in gesprek te gaan.
De VVD dat Nederlandse ondernemers minder last hebben van allerlei gedetailleerde arboregels uit Europa. Tijdens het debat op donderdag 15 mei j.l. riep het liberale Kamerlid Potters minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op ervoor in Brussel te zorgen dat die arborichtlijnen worden aangepast.
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer in Nederland het grootste beroepsrisico. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress verder bespreekbaar maken en aanpakken. Ook de Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.