Vorig jaar werd de Arbeidstijdenwet en de Arbowet door negen eenheden van de Nationale Politie onvoldoende nageleefd. Uit een onlangs gehouden controle bij acht van deze eenheden blijkt dat maar bij twee eenheden de overtredingen zijn opgeheven. De Inspectie SZW, die het onderzoek uitvoerde, vindt dat de Nationale Politie meer moet sturen om de overtredingen op te heffen.
Een ruime meerderheid van de Nederlandse beroepsbevolking is ontevreden over de temperatuur op de werkvloer. 14 procent heeft het elke dag zo koud dat er een sjaal wordt gedragen en 17 procent klaagt juist over hitte omdat de verwarming altijd staat te loeien. In bijna de helft van de gevallen is het te warm óf te koud in de werkruimte. Het zelf aanpassen van de temperatuur is voor driekwart niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers.
Werkgevers moeten een zerotolerancebeleid voeren als het gaat om pesten op het werk, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Het moet duidelijk zijn dat pesten niet wordt getolereerd en direct wordt aangepakt'. Dat zeggen de werkgeversorganisaties in reactie op de overheidscampagne tegen pesten op het werk die maandag is gelanceerd.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt roept nieuwe vragen op als het gaat om arbeidsomstandigheden. Zo zijn tijdelijke arbeidskrachten significant vaker slachtoffer van ongevallen dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Een mogelijke verklaring is het gebrek aan kennis en vaardigheden bij tijdelijke arbeidskrachten. Ook niet-Nederlandse arbeidskrachten zijn relatief vaak het slachtoffer van een (dodelijk) arbeidsongeval. Het niet spreken van de voertaal was daarbij vaak een factor. Dit staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
Bedrijven zetten vaker juristen in, regelmatig al tijdens inspecties. Ook stijgt het aantal gevallen waarin bedrijven bezwaar maken of in beroep gaan tegen sancties. Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
De bedrijfsgezondheidszorg is voor veel werkenden niet direct of met veel moeite toegankelijk. Veelal om economische redenen is deze zorg fors uitgekleed. Een ongewenste situatie die niet goed is voor de werknemers, werkgevers en de BV Nederland. Voor de groeiende groep zzp’ers is zelfs nog niets geregeld. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangegeven de sociale verzekeringen voor deze groep voorlopig niet te wijzigen.Wim Schimmel, CEO van Arbo Unie, roept de minister op om de bedrijfsgezondheidszorg echt toegankelijker te maken. Voor iedereen, en zeker ook voor zzp’ers.
Hoe zet u een doeltreffende interne hulpverlening bij noodsituaties op en hoe beheert u deze eenvoudig? Het Platform Goede BHV-praktijken heeft 15 tips op een rijtje gezet.
Werkstress is een groeiend probleem voor werkgevers en werknemers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in 2014 gestart met een landelijke overheidscampagne om de strijd aan te gaan met werkstress en in mei 2015 wordt een vervolg gegeven aan de campagne ‘check je werkstress’. Naast ongunstige werkomstandigheden noemt Asscher een ‘moeizaam evenwicht tussen werk-privé’ een psychologisch risico.
Een burn-out komt steeds vaker voor binnen een organisatie en vormt een steeds belangrijker aandachtspunt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half.
en dan zorgen dat het zo blijft……. Om u een ellenlang betoog te besparen ga ik hier niet in op de definitie, kenmerken en oorzaken van sociale veiligheid – die staan te lezen in diverse eerdere publicaties – maar ga rechtstreeks naar de oplossing: de 3-trapsraket. Één waarschuwing vooraf: het creëren van sociale veiligheid vereist sociale veiligheid. Zodra u echter begint komt u in een opwaartse spiraal terecht waardoor het steeds eenvoudiger en prettiger wordt om de sociale veiligheid te bevorderen en te behouden.