Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil wettelijk regelen dat nabestaanden van een medewerker die door een bedrijfsongeval is overleden of blijvend letsel heeft opgelopen, recht krijgen op een vergoeding van immateriële affectieschade. Hij heeft hiertoe het wetsvoorstel affectieschade bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel ligt ook voor advies bij de Raad van State.
Hoeveel uur per dag zit jij? De meesten van ons eten zittend, gaan met de auto of het ov van en naar hun werk, brengen het grootste deel van hun werkdag door aan een bureau of vergadertafel en ploffen ’s avonds op de bank. Uit een recente studie blijkt dat lang zitten nog schadelijker voor de gezondheid is dan al werd gedacht. Zelfs als je daarnaast regelmatig sport. Omdat mensen juist op hun werk lang zitten, ligt het voor de hand om dit probleem op de werkplek aan te pakken.
Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ’s nachts mensen aan het werk zijn. Bijvoorbeeld in de zorg, het vervoer, de petrochemie en bij bewakings- en storingsdiensten. Deze medewerkers zijn actief op tijdstippen dat het lichaam van nature in slaapstand verkeert. Wat voor gezondheidsrisico’s brengt zo’n verstoring van de biologische klok met zich mee en hoe zijn risico’s effectief in te dammen?
Het kwik stijgt deze week naar zomerse tot tropische waarden van 25 tot 36 graden is de verwachting. Bij welke temperatuur is het nog verantwoord te werken? In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op uw werk niet nadelig mag zijn voor de gezondheid. Een precieze temperatuur is niet vermeld. De werkgever moet wel maatregelen nemen om gezondheidsklachten te voorkomen.
Een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts kan om een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een wijziging in de Arbowet om dit te regelen. De aanpassing van de Arbowet komt voort uit de kabinetsreactie op het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg.
Een groot deel van de Nederlandse medewerkers ervaart ergonomische klachten tijdens het werken, zoals pijn in de onderrug (43 procent), nekpijn (40 procent) en schouderpijn (35 procent). Deze klachten worden voornamelijk ervaren op de vaste thuiswerkplek (34 procent), gevolgd door de vaste werkplek op kantoor (31 procent) en de flexwerkplek op kantoor (25 procent).
Vorig jaar werd de Arbeidstijdenwet en de Arbowet door negen eenheden van de Nationale Politie onvoldoende nageleefd. Uit een onlangs gehouden controle bij acht van deze eenheden blijkt dat maar bij twee eenheden de overtredingen zijn opgeheven. De Inspectie SZW, die het onderzoek uitvoerde, vindt dat de Nationale Politie meer moet sturen om de overtredingen op te heffen.
Een ruime meerderheid van de Nederlandse beroepsbevolking is ontevreden over de temperatuur op de werkvloer. 14 procent heeft het elke dag zo koud dat er een sjaal wordt gedragen en 17 procent klaagt juist over hitte omdat de verwarming altijd staat te loeien. In bijna de helft van de gevallen is het te warm óf te koud in de werkruimte. Het zelf aanpassen van de temperatuur is voor driekwart niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers.
Werkgevers moeten een zerotolerancebeleid voeren als het gaat om pesten op het werk, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Het moet duidelijk zijn dat pesten niet wordt getolereerd en direct wordt aangepakt'. Dat zeggen de werkgeversorganisaties in reactie op de overheidscampagne tegen pesten op het werk die maandag is gelanceerd.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt roept nieuwe vragen op als het gaat om arbeidsomstandigheden. Zo zijn tijdelijke arbeidskrachten significant vaker slachtoffer van ongevallen dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Een mogelijke verklaring is het gebrek aan kennis en vaardigheden bij tijdelijke arbeidskrachten. Ook niet-Nederlandse arbeidskrachten zijn relatief vaak het slachtoffer van een (dodelijk) arbeidsongeval. Het niet spreken van de voertaal was daarbij vaak een factor. Dit staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling