Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld en is zowel fysiek als mentaal. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz). Er zijn gelukkig oplossingen voor. Die voor de hand liggen, maar in de praktijk toch te weinig worden toegepast.
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de registratie van meldingen over agressie tegen ambtenaren, maar vullen deze taak verschillend in. Hierdoor is er geen betrouwbaar landelijk beeld van agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak.
De werkgever is verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen. Dat gaat natuurlijk vooral op voor medewerkers die buiten werken. AWVN zet alle regels op een rij.
Werkgever moet verklaringen over verwijtbaar gedrag van de werknemer eerst aan de werknemer voorhouden vóór over te gaan op ontslag, zodat de werknemer er deugdelijk op kan reageren. Na ontdekking van nieuwe bewezen feiten kan werkgever een tweede voorwaardelijk ontslag op staande voet geven zoals uit bijgaand beschreven uitspraak blijkt.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moet werknemers, klanten en cliënten tegen seksuele intimidatie beschermen. Uit recente oordelen van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat werkgevers nog niet altijd op de hoogte zijn van deze zorgplicht, of weten hoe ze het moeten aanpakken. In dit artikel gaat het College in op de verantwoordelijkheden van werkgevers en krijg je praktische tips en voorbeelden uit recente oordelen.
Kennisinstituut Movisie lanceert een gratis web app: ‘Grenzen op het werk’. Deze app helpt je bij het herkennen en bespreken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Je kunt het gebruiken om een situatie te beoordelen. Ook krijg je concrete tips over hoe je het gesprek kunt aangaan.
Als onderdeel van de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) horen werkgevers een beeld te hebben over de werksituatie thuis. Zit/staat de werknemer er goed bij? Dat is over het algemeen wel bekend. Minder bekend is dat je als werkgever ook moet weten of de werknemer thuis wel goed voor zichzelf zorgt en in een sociaal veilige omgeving werkt. Wat doe je als werkgever bij een bedreigende thuiswerksituatie?
Na een daling is sinds twee jaar het percentage werknemers met burn-outklachten weer gestegen tot 20 procent in 2022. Dat blijkt uit de laatste NEA. Werknemers gaven daarin ook aan dat te willen dat de werkgever meer maatregelen neemt om werkstress te voorkomen. De RI&E is daarvoor een goed startpunt. In dit artikel daarom een checklist opstellen RI&E inclusief tips en voorbeelden uit de praktijk.
Tijdens een tenniswedstrijd scheurt een rijksambtenaar een pees. Omdat hij jarenlang werkte op oud en niet-verstelbaar meubilair was die pees al zwak zo beweert de rijksambtenaar. Is hier sprake van een beroepsziekte? In de rubriek 'In de clinch' op het platform Binnenlands Bestuur belicht jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht.
Wanneer en door wie laat je extern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag uitvoeren? Wat moet de onderzoeksopdracht zijn? En hoe ga je om met melders en beschuldigden? Lotte Veenstra, senior gedragswetenschapper bij onderzoeksbureau Hoffmann, gaat in dit artikel in op de positie en het perspectief van de melder in deze onderzoeken. Ook vertelt zij over de acties die een organisatie kan uitvoeren om situaties met grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, signaleren en de-escaleren.