Een heel ander leven, een nieuw ritme, gebroken nachten. Het is te zien. Bij sommige nieuwe ouders leidt de gezinsuitbreiding tot zoveel stress dat werken onmogelijk wordt. Dat had voorkomen kunnen worden. Maar hoe?
Door snel en gestructureerd begeleiding in te zetten aan de hand van voorspellende data blijkt het mogelijk het gemiddelde herstel aanzienlijk te bekorten. Door te weten wat er speelt in de praktijk en het signaleren van trends kun je het verloop van verzuim beter in kaart brengen. En er grip op krijgen.
Doordat mensen op de werkplek onderling over gewenst en ongewenst gedrag spreken, geven ze makkelijker hun grenzen aan en gaan ze sneller over tot actie in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP).
Regelmatig houd ik mij bezig met situaties van ongewenst gedrag, ofwel als vertrouwenspersoon ofwel als extern voorzitter van diverse klachtencommissies ofwel als onderzoek bij signalenonderzoeken dan wel cultuuronderzoeken. In dat kader valt me op dat veel organisaties de basis nog niet op orde hebben.
Klokkenluiders komen vanaf 1 februari in aanmerking voor gratis rechtsbijstand of mediation. De staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, de minister voor Rechtsbescherming en het Huis voor Klokkenluiders hebben hiervoor een regeling getroffen. Zij hebben de Raad voor Rechtsbijstand gevraagd deze uit te voeren in samenwerking met het Huis voor Klokkenluiders. De regeling is opgesteld om klokkenluiders beter in staat te stellen hun rechtsbescherming af te dwingen.
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld en is zowel fysiek als mentaal. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz). Er zijn gelukkig oplossingen voor. Die voor de hand liggen, maar in de praktijk toch te weinig worden toegepast.
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de registratie van meldingen over agressie tegen ambtenaren, maar vullen deze taak verschillend in. Hierdoor is er geen betrouwbaar landelijk beeld van agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak.
De werkgever is verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen. Dat gaat natuurlijk vooral op voor medewerkers die buiten werken. AWVN zet alle regels op een rij.
Werkgever moet verklaringen over verwijtbaar gedrag van de werknemer eerst aan de werknemer voorhouden vóór over te gaan op ontslag, zodat de werknemer er deugdelijk op kan reageren. Na ontdekking van nieuwe bewezen feiten kan werkgever een tweede voorwaardelijk ontslag op staande voet geven zoals uit bijgaand beschreven uitspraak blijkt.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moet werknemers, klanten en cliënten tegen seksuele intimidatie beschermen. Uit recente oordelen van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat werkgevers nog niet altijd op de hoogte zijn van deze zorgplicht, of weten hoe ze het moeten aanpakken. In dit artikel gaat het College in op de verantwoordelijkheden van werkgevers en krijg je praktische tips en voorbeelden uit recente oordelen.