Het aantal mensen met één of meer chronische ziekten zoals kanker, diabetes, astma, reuma of harten vaatziekten in Nederland stijgt. Welke impact heeft dit op de werkvloer? In hoeverre hebben werkgevers hier beleid voor opgesteld? Tegen welke knelpunten lopen zij aan bij de begeleiding van medewerkers met een chronische ziekte? Een onderzoek.
Als werkgever heeft u vanuit diverse wetgevingen zorgplicht voor uw medewerkers. U kunt (arbo)zaken, die u in de praktijk al lang uitvoert, vastleggen in een arbozorgsysteem. Hierbij gaat het niet om eenmalig zaken op papier te zetten, maar om een onderwerp dat systematisch aandacht nodig heeft. Dit stappenplan helpt u om uw arbozorgsysteem op te stellen.
Wanneer een van je collega’s gaat scheiden, kan dat een negatieve impact op zijn of haar werk hebben. Het is aan jou als HR-manager om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wat kun je doen om een werknemer door deze vervelende tijd heen te helpen?
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voorgestelde wijziging van de Arbowet. Met de beoogde aanpassing wil het kabinet het functioneren van de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers en werkgevers verbeteren. Het voorstel ligt nu voor behandeling in de Eerste Kamer.
Eén op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk. Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer en maken het dan ook niet bespreekbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO.
De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Wel gedaald is de bereidheid van vrouwen om zwangerschapsdiscriminatie te melden: dit percentage nam af van 26 procent in 2012 naar 14 procent nu.
CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, bezettingsgraad, het monitoren van deze waarden met sensoren op werkplekniveau draagt bij aan een gezondere werkplek. En vervolgens actief hierop sturen kan leiden tot een productiviteitswinst van 5 tot 10 procent.
Alleen een systematische aanpak van gezondheidsrisico ́s en ongezond gedrag op het werk leidt tot een blijvende verandering in werkomstandigheden en gedrag. En daarmee tot het succes van een gezondheidsbeleid. Hetzelfde geldt ook voor het krijgen van aandacht voor een gezondheidsbeleid en het verder kwalitatief verantwoord opzetten en (laten) uitvoeren van activiteiten. Het is daarom van belang om systematisch en consistent te werk te gaan.
Het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress. Dat toont onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm aan.
De inrichting van de werkomgeving draagt in hoge mate bij aan de werksfeer. Wat kunt u allemaal doen met kleur, wandbekleding en meubilair? 7 tips