In de afgelopen jaren hebben we onze manier van werken drastisch zien veranderen. Met de opkomst van werken op afstand zijn de traditionele grenzen tussen werk en privé veel vager geworden. Dit heeft bijgedragen aan een zorgwekkende trend: vorig jaar werd bijna één op de vijf ziektedagen veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Hoe kunnen we in deze nieuwe realiteit een gezonde balans vinden tussen werk en privé?
Het begrip neurodiversiteit duikt steeds vaker op. Ook op de werkvloer. Het heeft te maken met de verscheidenheid in hoe breinen functioneren. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Wat betekent neurodiversiteit voor organisaties en individuele medewerkers? En: waar kun je terecht als hoe jouw brein werkt je in je werk in de weg zit?
Australiërs mogen voortaan onbelangrijke telefoontjes of e-mails van hun werkgever die buiten werktijd binnenkomen negeren. Dat komt door nieuwe wetgeving die sinds maandag van kracht is. Als werkgevers toch contact opnemen, riskeren zij een boete die kan oplopen tot omgerekend ruim 56.000 euro.
In de huidige arbowet staat geen grenswaarde voor werken in de hitte. En dat zou wel het geval moeten zijn aldus onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Werkgevers en werknemers moeten onderling afspraken maken over hoe ze tijdens de hitte werken. En daar zit volgens Popma precies het probleem. De regels die er zijn, zijn niet duidelijk genoeg. En aan hittestress wordt niet genoeg aandacht besteed in Nederland.
Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst. Het is echter niet zo dat andere bedrijven nu aanspraak kunnen maken op het gelijk.
Verlofregelingen rondom geboorte zijn complex. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een contract wordt beëindigd tijdens het verlof? En hoe zit het met het opbouwen van vakantiedagen? Wat gebeurt er met verzuim tijdens de verlofperiode en worden de regels anders bij een meerling?
Het aandeel werknemers dat burn-outklachten (psychische vermoeidheid door het werk) ervaart, is in 2023 iets gedaald. Ook het percentage werknemers dat (aanvullende) maatregelen nodig vindt laat een lichte daling zien.
Een heel ander leven, een nieuw ritme, gebroken nachten. Het is te zien. Bij sommige nieuwe ouders leidt de gezinsuitbreiding tot zoveel stress dat werken onmogelijk wordt. Dat had voorkomen kunnen worden. Maar hoe?
Door snel en gestructureerd begeleiding in te zetten aan de hand van voorspellende data blijkt het mogelijk het gemiddelde herstel aanzienlijk te bekorten. Door te weten wat er speelt in de praktijk en het signaleren van trends kun je het verloop van verzuim beter in kaart brengen. En er grip op krijgen.
Doordat mensen op de werkplek onderling over gewenst en ongewenst gedrag spreken, geven ze makkelijker hun grenzen aan en gaan ze sneller over tot actie in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP).