Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen voor, tijdens en na werktijd kan een grote impact hebben op de veiligheid en gezondheid van medewerkers. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Trimbos-instituut een handreiking, format en een infographic ontwikkeld voor het opstellen van een goed Alcohol, Drugs en Medicijnbeleid (ADM-beleid). Bedrijven kunnen deze materialen gratis gebruiken.
De coronacrisis heeft de manier waarop we werken drastisch veranderd. En het ziet ernaar uit dat we niet meer helemaal teruggaan naar hoe het was, zeker niet voor iedereen met een kantoorbaan. Hoe wordt het wel? Hoe zien onze werkdagen en werkplekken er over vijf jaar uit? Een kijkje in de glazen bol van Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie.
Al bijna honderd organisaties zetten de afgelopen tijd de Monitor Thuiswerken in. Dit instrument brengt in beeld hoe medewerkers thuis werken ervaren, wat goed gaat en waar ze last van hebben. Welke grote gemene delers tekenen zich af? En hoe kun je daar als werkgever op inspelen?
De wereld van werken is veranderd. Niet alleen zijn we door de coronapandemie meer thuis aan het werk, ook raken werk en privé steeds meer vermengd. Bovendien is het werk zelf en de manier waarop dit wordt uitgevoerd vaak – blijvend - veranderd. Dit vraagt andere competenties van je medewerkers en een andere manier om het werk te organiseren. Veel organisaties zijn hiermee al aan de slag en waar moet je aan denken?
We proberen om alles ‘zo normaal mogelijk’ te laten doorgaan in een abnormale tijd. We vertonen allemaal een enorme veerkracht en flexibiliteit. Maar nu de lockdown aanhoudt wordt de veerkracht van velen zwaar op de proef gesteld. Dat betekent dat je extra veel aandacht aan je medewerkers moet geven om hen te steunen en te motiveren. Bijvoorbeeld door de teugels te laat vieren. Zo voorkom je mentale en fysieke overbelasting en houd je je medewerkers energiek en veerkrachtig.
Heeft jouw organisatie goed in beeld in wat voor omstandigheden medewerkers thuis werken? Hoe ze erbij zitten en waar ze tegenaan lopen? In co-creatie met Zeelandia en andere klanten heeft Arbo Unie een verdiepende vragenlijst gemaakt als aanvulling op de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze RI&E Thuiswerken geeft meer zicht op het onderdeel thuiswerken. “Heel verhelderend.”
Tot nu toe zijn in Nederland ruim een half miljoen mensen positief getest op corona – in werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger. Ook voor wie hiermee niet in het ziekenhuis belandt, kan de impact groot zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit maakt dat herstel van Covid-19 soms om complexe zorg vraagt, vanuit verschillende disciplines.
Was 2020 een jaar om snel te vergeten? Of een jaar om niet te vergeten? Het was een jaar waarin ik veel nieuwe dingen heb meegemaakt, net zoals iedereen, en ook een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd die ik zeker in 2021 wil meenemen.
Bijna 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt minstens 6 uur per dag aan of met een beeldscherm. Geen gevaarlijk werk, maar wel veel zitten en weinig bewegen en tegelijkertijd fysiek belastend. Om te voorkomen dat je hierdoor klachten krijgt, kun je meer doen dan je werkplek goed instellen. Ook thuis.
Voor ruim een derde van de medewerkers (37%) is de werk-privé balans slechter geworden sinds de eerste lockdown. En 14 procent van de Nederlandse medewerkers denkt dat zijn of haar werk-privé balans nog verder achteruit zal gaan. Op dit moment is slechts de helft van Nederland (49%) positief over de werk-privé balans.