Een voormalig projectmanager bij een drukkerij had een zaak aangespannen omdat zijn ex-werkgever weigerde zijn ongebruikte verlofuren uit te betalen. Dit omdat de werkgever erachter was gekomen dat de ex-werknemer tijdens werktijd in een jaar tijd diverse liefdesberichtjes had verstuurd met zijn zakelijke telefoon. De kantonrechter is een eind met de ex-werkgever meegegaan: de drukkerij hoeft niet alle ongebruikte verlofuren uit te betalen. De uiteindelijke berekening komt erop neer dat 3 minuten per verstuurd bericht van de werktijd afgetrokken zijn.
Beleid social media
Volgens Pascal Besselink van juridische dienstverlener DAS gaat het ver. Hij vraagt zich af of je een rokende medewerker die af en toe pauze neemt ook moet gaan korten. Het is een grijs gebied. “Nog te weinig bedrijven hebben een duidelijk beleid op het gebied van social media-gebruik van werknemers,” aldus Besselink op BNR.
Voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein vindt de uitspraak niet van deze tijd. Volgens hem lopen werk en privé vaak door elkaar en is buiten werktijd ook werkcontact geweest. In dit specifieke geval ging het om 10 privéberichtjes per dag, moet kunnen aldus Castelein.
Luister hier naar de uitzending van BNR