De 30%-regeling mag in beginsel niet worden toegepast zodra het bruto jaarinkomen lager is dan het salarisnorm. Door zwangerschap kan deze salariseis voor een uit het buitenland aangetrokken werkneemster lager uitvallen, waardoor de 30%-regeling niet kan worden toegepast. Voor deze situatie is de regeling aangepast.
De werkkostenregeling (WKR) levert voor het midden- en kleinbedrijf veel nadelen op. Invoering van de WKR per 1 januari 2015 is niet gewenst. Dat blijkt uit het op 7 april j.l. gepubliceerde rapport ‘Knelpunten in de werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven’.
De Europese Commissie (EC) heeft kenbaar gemaakt dat de huidige invulling van het per 1 januari 2012 ingevoerde 150 km-criterium voor de 30 procent regeling in strijd is met het vrije verkeer van werknemers.
De favoriete tijd van het jaar voor werknemers geeft vaak een drukke periode voor ondernemers. Veel ondernemers zijn al vroeg in het jaar bezig om de vakantieplanning rond te krijgen. Soms lukt het met eigen personeel, maar vaak moeten vakantie- en/of tijdelijke krachten worden aangenomen. Voor deze groep medewerkers moet alles ook netjes geregeld zijn, van arbeidsovereenkomst tot loonstrookje en het uitbetalen van reserveringen.
Wensmoeders met een kind dankzij een draagmoederschapsovereenkomst, hebben op basis van het EU-recht geen recht op bevallingsverlof, adoptieverlof of een gelijkwaardig betaald verlof.
Een op de zes Nederlandse werkgevers ziet veroudering van het personeelsbestand als een prominent thema binnen het personeelsbeleid. Bijbehorende uitdagingen zijn behoud van het werkniveau en de gezondheid van de werknemer, veranderende behoeften aan arbeidsvoorwaarden, stijgende arbeidskosten en meer aandacht voor gezondheid en zorg.
Met ingang van 1 januari 2014 is het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) op enkele punten gewijzigd. Een van de wijzigingen heeft betrekking op de termijn voor incidentele arbeid. Die blijkt echter beperkend te werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt deze beperking zo spoedig mogelijk ongedaan. In de tussentijd blijft de oude regeling van voor 1 januari 2014 van kracht.
De rechter heeft in de zaak Cabinebelangen geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is aangedragen dat het inlijven door KLM van de Martinairdivisie die het passagiersvervoer verzorgde als een ‘overname’ (Overgang van Onderneming) moet worden beschouwd. KLM kan juridisch niet worden gedwongen om de versoberde arbeidsvoorwaarden van de overgenomen Martinair-cabinemedewerkers terug te draaien zo laat de Stichting Cabinebelangen weten.
Als u een uitzendkracht inhuurt, mag u alleen een kopie van zijn identiteitsbewijs (ID) maken en bewaren als de wet dat voorschrijft. Sinds 1 januari 2014 mag u geen kopie maken van een ingeleende arbeidskracht met de Nederlandse nationaliteit of als hij afkomstig is uit de EU/EER/Zwitserland. De noodzakelijkheid ontbreekt; een kopie maken is daarom tegen de wet.
Naar verwachting zal de nucleaire top eind maart in Den Haag verkeershinder voor forensen veroorzaken. Belangrijke toevoerwegen worden dan afgesloten om een veilige doorgang te verlenen aan wereldleiders. Mensen die gewend zijn vanuit omliggende gebieden dagelijks naar de stad te rijden, moeten omkijken naar alternatieven. Een goed moment om Het Nieuwe Werken en slim reizen te omarmen en serieus na te denken over alternatieven voor rijden in de spits.