Werkgevers kunnen gebruik maken van een door het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst geactualiseerde handreiking, die de inhaal en inkoop van pensioen behandelt op basis van de in de Wet loonbelasting genoemde stelsels: eindloon-, middenloon en beschikbare-premiestelsel.
Flexibele werkplekken en werktijden bevorderen een groter verantwoordelijkheidsgevoel en meer creativiteit van medewerkers. Dat wil zeggen... een ruime meerderheid van de werknemers onderschrijft deze stelling.
Het aantal zzp’ers neemt al decennia lang toe. Net als het aantal organisaties dat deze zelfstandige professionals inhuurt. We kunnen dus stellen dat de flexibilisering van arbeid sterk doorzet.
Ondanks de mogelijkheden die het Nederlandse bedrijfsleven biedt om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, doen medewerkers voornamelijk wat zij jaren geleden ook al deden. Het grootste deel van de tijd brengen zij door op kantoor binnen de ‘gewone’ kantoortijden. Op kantoor wordt ruim 40 procent van de tijd gebruikgemaakt van een vaste werkplek.
De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met de ‘Wet normalisering rechtspositie ambtenaren’1 . Dit is de laatste stap in een serie ontwikkelingen waarmee het arbeidsrecht in de marktsector ook van toepassing wordt op het overgrote deel van de ambtenaren, naar verwachting per 1 januari 2017. Kenners beweren dat hierdoor het ambtenarenrecht wordt afgeschaft. Het is echter nog maar zeer de vraag of die conclusie recht doet aan de nieuwe situatie.
Sinds maandag 6 juni is het Ramadan. Hoe moet u binnen uw organisatie met moslims die willen deelnemen aan de Ramadan omgaan, terwijl het werk gewoon door gaat?
De eigen bijdrage voor de auto van de zaak mag de werknemer in mindering brengen in zijn IB-aangifte, als hij die auto ook voor privé gebruikt. Rijdt de werknemer minder dan 500 kilometer per jaar, dan geldt die aftrekmogelijkheid van de eigen bijdrage niet.
Veel werknemers hebben tegenwoordig behoefte aan keuzevrijheid en grip op hun pensioen. Tegelijkertijd willen veel werkgevers naast een voorspelbare pensioenpremie ook een pensioenregeling voor hun medewerkers die past bij hun arbeidsvoorwaardenbeleid. Hoe zijn deze wensen te combineren?
Staatssecretaris Wiebes van Financiën stuurt pas na de zomer de Autobrief II naar de Tweede Kamer. Die had daar eigenlijk al in juni moeten liggen. In de Autobrief II geeft Wiebes zijn visie op de aanschafbelastingen (zoals BPM) en gebruikersbelastingen (bijtelling en MRB) voor 2016 tot en met 2019. Het kabinet wil af van de bijtellingkortingen.
Werkgevers kunnen aanzienlijk besparen op hun personeelskosten door werknemers zelf secundaire arbeidsvoorwaarden te laten kiezen. Werkgevers zijn echter terughoudend om dergelijke keuzeprogramma’s te implementeren, doordat ze de kosten te hoog inschatten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer Marsh Benefits.