Het moment is eindelijk daar: vanaf 1 januari 2015 moeten alle werkgevers overstappen op de werkkostenregeling (WKR). Dit betekent het einde van de fietsregeling zoals we die kennen. De protesten waren de afgelopen maanden niet van de lucht. De ‘fiets van de zaak’ is immers onverminderd populair. Toch is het gemor voorbarig. Het doek valt namelijk nog lang niet voor de fiscaal voordelige fiets. Sterker nog: de WKR biedt juist kansen voor een fietsplan op maat.
In bepaalde gevallen mogen vakbonden cao-afspraken maken voor zelfstandigen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaald in een zaak van FNV Kunsten Informatie en Media (KIEM) tegen de Nederlandse Staat.
In veel Nederlandse organisaties blijven kennislekken bestaan door het ontbreken van een goede on- en offboardingprocedure. Hoewel onderzoek laat zien dat de toegevoegde waarde van zelfstandige professionals (zp’ers) voor organisaties erg groot is, wordt veel van hun kennis en kunde nog onvoldoende geborgd. De problematiek rondom kennisborging blijft aanhouden, waardoor er steeds vaker een kennislek ontstaat. Iets waar organisaties nog onvoldoende de consequenties van inzien, stelt FastFlex.
Veel generatiedenkers schetsen de Generatie Y als een generatie die zichzelf wil ontplooien. Hij zoekt ruimte voor zijn eigen passie, wil graag flexibel werken en start een eigen bedrijf. En ziet kansen en uitdagingen om verschillend werk te combineren. Kevin Wheeler noemt het slash work: als in musicus/telemarketeer.
Vorige week is er in de Tweede Kamer gestemd over de amendementen en het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen.
De fundamenten van het huidige pensioenstelsel stammen uit het midden van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de maatschappij op allerlei vlakken enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Is de manier waarop we pensioen organiseren nog wel passend voor de maatschappij van nu? Voldoet het stelsel nog aan de eisen van de adviseur, werkgever en werknemer? Naar mijn mening niet. Hervorming is noodzakelijk om het stelsel toekomstbestendig te maken en het draagvlak in de samenleving te herstellen.
Bent u klaar voor 2015? Kunt u nog maatregelen treffen die u op HR-gebied in 2015 fiscaal voordeel opleveren? De klok tikt genadeloos verder. De tijd is nu rijp om in actie te komen. In een serie artikelen wijzen wij u op zaken waarmee u uw voordeel kunt doen.
Het wetsvoorstel dat nieuwe regels oplegt aan zzp'ers, de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), houdt geen rekening met de positie van de zzp-intermediair. Dat zal voor chaos zorgen, zo waarschuwt de NBBU, brancheorganisatie van uitzend- en bemiddelingsondernemingen. Alle betrokken partijen – de zzp’er, de opdrachtgever, de intermediair en ook de Belastingdienst – kunnen de dupe worden van de juridische onduidelijkheid.
Nederlandse werknemers willen graag flexibel werken en doen dit vaak ook zo blijkt uit het onderzoek 2014 Connected World Technology Final Report van Cisco onder 3.000 werknemers uit 15 landen. Zo zegt 74 procent de vrijheid te willen om te werken waar en wanneer ze willen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mexico waar 81 procent juist gaat voor de 9-to-5 werkdag.
Als werkgever kan u soms de wens hebben het werkrooster van uw personeel te wijzigen. Maar mag u dit zomaar doen? En moeten uw werknemers hier dan mee akkoord gaan? In de rechtspraak zijn criteria ontwikkeld waaraan getoetst kan worden of een werkgever eenzijdig een roosterwijziging mag doorvoeren.