Bedrijven met veel flexwerkers zijn niet innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten. Werkgevers die flexwerkers ontwikkelmogelijkheden en uitdaging bieden en die zorgen voor opname van flexwerkers in de bedrijfscultuur blijken wel innovatiever te zijn dan werkgevers die dat niet doen. Dit en meer staat in de publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering’ van TNO en CBS.
In de Eerste Kamer hebben alle partijen ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan aldus het ministerie.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 mei met minister Asscher van SZW gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Een onderdeel van de wet wordt waarschijnlijk naar 1 januari 2016 verschoven. Als de Senaat op 2 juni a.s. over de wet stemt en naar verwachting afhamert, wordt de rest per 1 juli 2015 van kracht.
Volgens het Amsterdamse gerechtshof zijn de risico’s te groot om op hun uitspraak te wachten en raadde de directie van V&D en de bonden dan ook aan om nog één keer met elkaar in gesprek over een oplossing voor het loonconflict.
De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma om de pensioencommunicatie van fondsen en verzekeraars te verbeteren.
Het aantal uitzendingen naar het buitenland neemt weer toe. En ook steeds meer partners (m/v, getrouwd of niet) van de expats profiteren van de extra voordelen zo blijkt uit een rapport van KPMG.
Het liefst zou Martijn van Dort, director HR Teva Benelux, van scratch af aan een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid optuigen. Het huidige systeem is aan vernieuwing toe. De noodzaak van intensief overleg met diverse partijen noopt hem kleinere stappen te zetten. De horizon blijft echter onveranderd: “Gelijke behandeling van medewerkers is niet meer vanzelfsprekend.” Performance & reward als nieuwe leidraad voor Teva om beloning en performance in lijn te brengen.
De wettelijke regeling over de opzegtermijn is eenvoudig: de opzegtermijn voor de werknemer is altijd één maand, en voor de werkgever is de lengte afhankelijk van de duur van het dienstverband. Veel arbeidsovereenkomsten verwijzen simpelweg naar deze wettelijke regeling. Contractuele afwijking van die hoofdregel mag, maar onder voorwaarden. Daarover heeft de Hoge Raad in een arrest van 1 mei 2015 nog eens duidelijkheid geschapen.
Er zijn maar liefst 265.000 Nederlanders die met het serieuze plan rondlopen om voor zichzelf te beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Rabobank.
Wereldwijd is 1 mei een doorbetaalde vrije dag, maar in Nederland niet. Hoe zit dat?