Bij ICT-bedrijf Decos hebben werknemers niet langer een beperkt aantal vakantiedagen en hoeven ze niet langer aan hun manager te vragen of ze weg kunnen. ‘Vakantie nemen is een groepsverantwoordelijkheid waar medewerkers onderling uit moeten komen.’
Uitvaartorganisatie Yarden laat haar medewerkers zelf bepalen hoelang ze thuisblijven als ze een dierbare hebben verloren. De honderden medewerkers van Yarden regisseren bij het verlies van een dierbare zelf hun terugkomst naar de werkvloer.
Het kabinet zal zich in Europa hard maken voor een beperking van de duur dat werknemers naar een ander Europees land kunnen worden gedetacheerd. Het kabinet omarmt hiermee het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Een kwart (23%) van de Nederlandse HR-managers zegt dat thuiswerken de afgelopen drie jaar is toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers.
Het gaat beter met de economie. Dat heeft z’n weerslag op de arbeidsmarkt, want de vraag trekt aan. Ook al hebben werkgevers meestal geen levenslange contracten meer in de aanbieding, zij hebben wel altijd mensen nodig met de juiste skills die zich voor korte of langere tijd aan hun organisatie willen binden. Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn een must om deze mensen te interesseren voor je bedrijf. Het nieuwe ‘boeien’ gebeurt flexibel. De Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft dat begrepen.
Vliegmaatschappij KLM is veel meer kwijt aan personeelskosten dan concurrenten. Zo liggen de kosten voor een purser 50 procent hoger dan die van andere maatschappijen. KLM heeft gepoogd de kosten te verlagen maar dat heeft niet gewerkt zo bericht EenVandaag op basis van interne documenten.
Bedrijven met veel flexwerkers zijn niet innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten. Werkgevers die flexwerkers ontwikkelmogelijkheden en uitdaging bieden en die zorgen voor opname van flexwerkers in de bedrijfscultuur blijken wel innovatiever te zijn dan werkgevers die dat niet doen. Dit en meer staat in de publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering’ van TNO en CBS.
In de Eerste Kamer hebben alle partijen ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan aldus het ministerie.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 mei met minister Asscher van SZW gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Een onderdeel van de wet wordt waarschijnlijk naar 1 januari 2016 verschoven. Als de Senaat op 2 juni a.s. over de wet stemt en naar verwachting afhamert, wordt de rest per 1 juli 2015 van kracht.
Volgens het Amsterdamse gerechtshof zijn de risico’s te groot om op hun uitspraak te wachten en raadde de directie van V&D en de bonden dan ook aan om nog één keer met elkaar in gesprek over een oplossing voor het loonconflict.