In de wet staat dat werkgevers vrouwen niet mogen benadelen tijdens hun zwanger- en moederschap. Ook niet als vrouwen borstvoeding geven en daarvoor tijdens werktijd moeten kolven. Bovendien is het een wettelijk recht om onder werktijd te kolven met behoud van salaris. Dit blijkt ook een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelt dat Action een vrouw discrimineerde door haar contract voortijdig te beëindigen omdat zij onder werktijd kolfde.
Zo’n driekwart van de Nederlanders verwacht dat vaste contracten in 2030 uitzonderlijk zijn. Dat blijkt uit het kwalitatief onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology, die naar verwachting in 2030 een belangrijk en impactvol aandeel van de arbeidsmarkt vormen. Deze verwachting staat in schril contrast tot de recente aanpassing in de Wet werk en zekerheid (WWZ), die flexwerkers sneller laat doorstromen in een vast contract.
De werknemers van V&D weten begin september of ze wel of niet bij de 400 horen die worden ontslagen. Dat meldt RTL Z dat een interne mededeling van de winkelketen in handen heeft.
Op 1 juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies ingevoerd. Deze wet wordt ingevoerd om constructies aan te pakken die de regels en cao-afspraken omzeilen. De maatregelen moeten bepaalde groepen werknemers en/of arbeidskrachten beschermen tegen uitbuiting en anderen juist weer tegen oneerlijke concurrentie. De volgende maatregelen zijn inmiddels van kracht.
De salarissen stijgen gestaag mee met de economie, maar de bonussen blijven achter. Hoewel bonussen zeker nog een belangrijk deel uitmaken van het beloningsbeleid op de financiële afdeling is er ook een gevarieerd aanbod aan aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Per 1 januari 2016 verdwijnen de gedetailleerde opleidingsregels uit de cao van de Unie van Waterschappen. Ingrid Blom, beleidsmedewerker bij de UVW en verantwoordelijk voor de CAO: “Voorheen was er op organisatieniveau een opleiding- en ontwikkelbudget van 2,5 procent van de totale loonsom. Nu is dat 1 procent op organisatieniveau en krijgt iedere medewerker een persoonsgebonden basisbudget (PBB) van 5.000 euro voor 5 jaar.”
Werkgevers zien niets in uitbreiding van door werkgevers betaald vaderschapsverlof. “Dat is een oplossing voor een probleem dat er niet is. De band met je kind bouw je niet in een paar dagen extra verlof op,” stelt Ton Schoenmaeckers, teammanager sociale zaken bij VNO-NCW, in Nieuwsuur. “Aanstaande vaders kunnen ook bestaande verlofregelingen gebruiken.”
Het loonconflict en de stakingen bij de politie breiden zich uit naar andere sectoren. Ook onderwijzers, belastingambtenaren, douaniers en openbaar vervoerders zijn het niet eens met de loonafspraken die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft gemaakt met vooral kleinere vakbonden. Vooral in het stadsvervoer is er actiebereidheid, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.
91 procent van de Nederlandse werknemers heeft last van IT-problemen op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van SPS, specialist in IT-beheer en ontwikkelaar van IT-beheersoftware Gensys, onder ruim 1.000 medewerkers uit verschillende branches.
Werknemers en vakbonden zien het voorstel van werkgeversvereniging AWVN om vrije dagen in te leveren voor meer loon niet zitten aldus De Financiële Telegraaf.