Vorig jaar stond kostenbesparing op zakelijke mobiliteit nog met stip bovenaan de agenda van bedrijven met een wagenpark. De resultaten van het Nationaal Zakenauto Onderzoek (NZO) 2015 onder 5.000 zakelijke rijders laten een wat ander beeld zien. Kostenbesparing wordt nog steeds gezien als een zeer belangrijk speerpunt, maar het belang van andere punten nemen toe en is er minder focus op de kosten. Meer flexibiliteit creëren voor de medewerkers en aantrekkelijk werkgeverschap is bij bedrijven sterk in belang toegenomen.
In Nederland werkt 45 procent van de zakelijke professionals minimaal de helft van de week niet vanaf een vast kantoor, maar juist vanaf verschillende plekken. De populariteit van flexibel werken in Nederland is te vergelijken met dat in Canada en de VS. Ondanks dat dit percentage hoog lijkt, is het flexibel werken in de opkomende economieën een stuk populairder. In Mexico bijvoorbeeld werkt 64 procent niet vanaf een vast kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van Regus onder 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan 100 verschillende landen.
Werkgevers laten bijna een half miljard van het werkkostenbudget 2015 onbenut zo blijkt uit de eerste editie van het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectmeting in opdracht van FiscFree®.
De FNV gaat in cao’s meer afspraken maken over zekerheden voor alle werkenden. Zo wil de vakbond sectoraal afspraken maken die duidelijkheid scheppen over de voorwaarden waaronder een werkende ondernemer is en wanneer werknemer. De cao is een van de ondersteunende instrumenten om zzp'ers met meer zekerheid hun vak te laten uitoefenen aldus Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV.
Vakbond Suepo slaat alarm over de recente zelfmoord van een medewerker van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) in Rijswijk. Verziekte arbeidsomstandigheden hebben mogelijk bijgedragen aan de suïcides van vijf medewerkers van de Europese organisatie. Dat meldt de Volkskrant.
In 2013 werd bij bijna 120.000 mannen met een baan als werknemer een kind geboren. Van die vaders namen er ruim vier op de vijf in de eerste vier weken hierna verlof op. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor Hans van der Steen van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is het geen vruchtbare discussie om het over het nut en de rol van cao’s bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden te hebben, zolang er nog voldoende kansen zijn om het instituut cao te innoveren. “Het kan nog 100 jaar mee als je het op proces, inhoud en structuur weet te innoveren.”
Sinds 1 januari 2015 hebben er wijzigingen in de Wet arbeid en zorg (Wazo) plaatsgevonden. Werknemers hebben nu ook recht op kort verzuimverlof bij spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek. Dit geldt ook voor een arts- of ziekenhuisbezoek vanwege een vitro-fertilisatie (IVF).
In de praktijk wordt vaak ten onrechte gesteld dat medezeggenschapsregels bij insolventie van de werkgever niet van toepassing zijn zo toont onderzoek in opdracht van minister Asscher van SZW aan. Aanleiding voor het onderzoek waren vragen uit de Kamer naar de arbeidsrechtelijke positie van werknemers in faillissement, mede naar aanleiding van de doorstart van de failliete kinderopvangorganisatie Estro.
Bedrijven moeten makkelijker hoogopgeleiden van buiten de EU naar Nederland kunnen halen om ze tijdelijk voor hen te laten werken. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de opening van het Fieldlab Sociale Innovatie aldus het Financieele Dagblad.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling