Werkgevers worden steeds vaker geconfronteerd met aparte, secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat signaleert Noortje Hendrikx, manager HR & partners bij Tentoo, specialist in payrolling en salarisadministratie. Dit komt met name doordat er steeds meer internationale collega’s worden aangenomen. Hendrikx: “Deze werknemers nemen de arbeidsvoorwaarden mee uit het land waar hun arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Ik heb veel werkgevers zien fronsen bij het zien van deze bijzondere arbeidsvoorwaarden.”
In 2014 reden in Nederland ruim een half miljoen auto’s van de zaak rond. Bijna altijd bestuurd door een man van circa 40 tot 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Een interactieve dialoog tussen het management, HR en de medewerker zelf, dat is de kern van een modern arbeidsvoorwaardenbeleid. Medewerkers moeten de ruimte krijgen om zichzelf te organiseren. Daarbij zijn loon en arbeidsvoorwaarden slechts faciliterend.
Sinds 1 juli 2015 kunnen werknemers voor mensen met wie zij een sociale relatie hebben kortdurend- of langdurend zorgverlof opnemen (Wet arbeid en zorg). Dus bijvoorbeeld verlof om voor de bovenbuurman, die van de hulp van uw werknemer afhankelijk, is te zorgen. Er moet dan wel sprake zijn van noodzakelijke zorg.
De Verklaring arbeidsrelatie wordt niet per 1 januari 2016 vervangen door modelovereenkomsten per sector maar per 1 april 2016 zo maakte Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekend.
Ruim 60 procent van de oudere werknemers kan zich voorstellen voor een lagere functie te kiezen, ook als dit een lager salaris met zich meebrengt. Dit blijkt uit onderzoek van Harry van Dalen en Kène Henkens van het NIDI onder 534 werknemers.
53 uur per jaar in de file staan in Utrecht, 51 uur in Den Haag. 48 in Rotterdam en 41 in Amsterdam. Nog niet zo erg als Londen of Brussel, maar wel alle vier in de top 25 van de ‘most congested cities in Europe’.
Onder invloed van de economische crisis is de afgelopen jaren bij veel organisaties gekeken of arbeidsvoorwaarden eenzijdig konden worden aangepast. Maar wat zijn de juridische valkuilen daarbij en wat is de rol van de vakbond? Een ontsnappingsclausule opnemen in de arbeidsvoorwaarden kan al veel problemen voorkomen.
Vanaf 18 juni 2016 krijgt Nederland meer mogelijkheden om de Europese detacheringsrichtlijn te handhaven. Door invoering van een meldingsplicht voor buitenlandse werknemers kan de Inspectie SZW controleren of EU-werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben.
Om tegenwicht te bieden aan de concurrentievoordelen van zzp’ers pleiten Tweede Kamerleden voor de PvdA Ed Groot en Mei Li Vos in een opiniestuk in de Volkskrant voor een heffingskorting voor werknemers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling