Het thema ‘variabel belonen’ heeft de afgelopen jaren een negatieve lading gekregen. Tijdens de crisis in de financiële sector in 2008 en 2009 stonden de kranten vol met verhalen over ‘perverse prikkels’. Het onderwerp variabel belonen raakte in zekere zin besmet, met als gevolg dat de toepassing van deze vorm van flexibilisering afnam. Naar mijn idee is dat onterecht. Uiteindelijk ging het bij die perverse prikkels slechts om een hele kleine groep in de financiële sector. Variabel belonen één-op-één linken aan die uitwassen bij de financials is een beetje hetzelfde als alle voetbalsupporters veroordelen vanwege een klein groepje hooligans.
Werknemers krijgen via de OR het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging van hun pensioenregeling. Dit wordt mogelijk door een wetsvoorstel van staatssecrectaris Klijnsma van SZW dat is aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee krijgen werknemers meer invloed op hun pensioen.
Wat zijn de grootste ergernissen die medewerkers op de werkplek ervaren? Waar komen de irritaties vandaan en hoe ga je ermee om? De top 3 kantoorergernissen inclusief een effectieve remedie.
Een beloningsbeleid, leaseregeling of een ziekteverzuimbeleid. Allemaal vanzelfsprekendheden voor elke zichzelf respecterende organisatie, maar waarom ontbreekt daarnaast vaak een deugdelijk mobiele telefoniebeleid? 6 vragen en antwoorden die u kunnen helpen bij het opstellen van zo'n beleid.
Werksfeer, salaris/arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid bezetten de eerste drie plaatsen in de top 10 van aspecten van goed werkgeverschap. Deze uitkomsten contrasteren met wat werkgevers in de perceptie van medewerkers aan belangrijke bedrijfseigenschappen hebben: een aangename werksfeer en goede arbeidsvoorwaarden scoren daarin relatief laag.
Iedereen een eigen pensioenrekeningMet zo’n pensioenrekening krijgen Nederlanders zélf de regie in handen bij het opbouwen van hun oudedagsvoorziening. Dat is hard nodig, vindt BeFrank. Uit eigen onderzoek van de pensioenuitvoerder blijkt namelijk dat het erg slecht gesteld is met het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Maar liefst 80 procent is niet of nauwelijks bezig met het eigen spaarpotje voor later. Een kwart van hen zegt dat pas halverwege de eigen loopbaan te gaan doen. Een derde schuift dit voor zich uit, tot het moment waarop een nieuwe baan in het vizier komt.
Ondanks dat bij het merendeel van de bedrijven in Nederland HNW is ingevoerd, lijkt het omzetten van het HNW-ideaal naar de praktijk lastiger dan vooraf gedacht. Kansen worden dan ook niet volledig benut, met name ten aanzien van thuiswerken.
Op basis van Europese wetgeving (Detacheringsrichtlijn) zijn werkgevers al verplicht om buitenlandse arbeidskrachten die in Nederland werken, ten minste het in Nederland geldende wettelijke minimumloon te betalen. Als een toepasselijke CAO algemeen verbindend is verklaard, dient ten minste dit CAO-loon te worden betaald. Omdat buitenlandse en Nederlandse wetgeving niet goed op elkaar aansluiten, zorgt de wetgeving in de praktijk niet altijd voor het door de wetgever gewenste resultaat.
Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan moeten hetzelfde loon krijgen als hun collega’s in het gastland die het hetzelfde werk verrichten. Dat stelt de Europese Commissie (EC). De EC wil met de aanpassing oneerlijke concurrentie en uitbuiting tegengaan.
Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de modelovereenkomsten die de VAR op 1 mei vervangen. Veel werkgevers zijn bang voor eventuele bedrijfsrisico’s blijkt uit een rondgang van HR-dienstverlener Tentoo. Bent u DBA-proof?