Cao’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een cao-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
26% van de bedrijven met minimaal vijf werknemers geeft hun medewerkers tijd om zich vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke organisaties. Dit neemt toe naarmate het bedrijf groter is blijkt uit onderzoek 'Geven in Nederland' van de VU. Maar hoeveel tijd mag een medewerker gemiddeld besteden aan vrijwilligerswerk? En hoe faciliteren bedrijven dat? Good Busy, en NVP brachten hun kennis over medewerkersvrijwilligerswerk en de koppeling met HR bij elkaar.
Vorige maand oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werkneemster vernietigbaar was. Werkgever had aan werkneemster namelijk onjuiste informatie verstrekt bij het overgaan van het vaste dienstverband van werkneemster bij werkgever naar een payrollbedrijf, waardoor werkneemster had gedwaald.
Uit onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag - intimidatie, conflicten en agressie - de afgelopen vier jaar flink is toegenomen. Als maatschappij worden we steeds bewuster van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is een positieve ontwikkeling. Om ongewenst gedrag effectief tegen te gaan, is het belangrijk dat je op organisatieniveau aanpassingen doorvoert.
Groene arbeidsvoorwaarden vormen steeds vaker een aanvulling op de traditionele arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Bovendien speelt wetgeving een steeds belangrijkere rol in deze ontwikkeling. Maar welke mogelijkheden zijn er en hoe ze te financieren? C&B-expert Esther Flipse geeft in deze blog een overzicht.
1 maart is het Employee Appreciation Day, dit is dé kans om als organisatie waardering te tonen aan je medewerkers. In dit artikel ontdek je aan de hand van een recent onderzoek het belang van waardering in een productieve en gezonde werkomgeving. Je leert hoe erkenning niet alleen de organisatiecultuur ten goede komt, maar ook hoe het positief uitwerkt op het welzijn én de prestaties van medewerkers.
In de categorie meest voorkomende fouten in arbeidsovereenkomsten kwam er afgelopen week weer een voorbij. Werkgever sluit met werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van iets meer dan 7 maanden met de volgende bepaling:
Arbeidscontracten bevatten vaak een concurrentiebeding. Maar is dat nou écht nodig? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook. Naast de vier eerdere voorgestelde wijzigingen is er nu een vijfde inperking bijgekomen zo legt mr. Willemijn Jansma uit.
Het jaarurennormcontract heeft meer belangstelling gekregen. Het doel van een jaarurennormcontract is namelijk om buiten de juridische kwalificaties van het oproepcontract te blijven maar wel voor flexibiliteit te zorgen voor de werkgever. Hoe werkt dat en wat zijn de aandachtspunten? Mr. Petra Kroon, arbeidsrechtexpert en docent van de online cursus Arbeidsovereenkomst in de HR-praktijk legt het in deze video uit.
Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden. Ook is er een toename te zien in het aantal werknemers dat weer wenst terug te keren naar hun voormalige werkgever.