Een weekendje Barcelona, twee bioscoopbonnen, een studiebeurs of 'gewoon' meer loon. Winkels en andere bedrijven werken steeds vaker met extraatjes voor het personeel, boven op hun loon. Zo ook Gemeente Hollands Kroon.
In 2015 schonken 87 Amsterdamse ambtenaren 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren. Een ander goed doel is om overtollige uren te schenken aan Unicef. De gemeente Den Haag heeft inmiddels aangekondigd deze mogelijkheid aan de ambtenaren te bieden. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Hollands Kroon is de eerste gemeente in Nederland die vol inzet op zelfsturing. Corine Hansen, strategisch organisatie-adviseur, vertelt over een enerverend traject: “In elk nieuw zelfsturend team komt wel iemand uit een totaal andere hoek. De mobiliteit in de organisatie is enorm toegenomen.”
Slechts 8 procent van de Nederlandse werknemers wil de leaseauto opgeven in ruil voor een mobiliteitsalternatief. 88 procent van de wagenparkbeheerders bij bedrijven verwacht weerstand bij een poging. Tegelijkertijd denkt 51 procent van hen dat een mobiliteitsbudget een beloning is voor werknemers.
De afgelopen jaren is de Nederlandse arbeidsmarkt in toenemende mate geflexibiliseerd. Dat geldt echter niet voor alle beroepen in dezelfde mate. In sommige beroepen heeft de afgelopen tien jaar een grote verschuiving plaatsgevonden van vaste naar flexibele arbeid, maar er zijn ook beroepen waar vaste en flexibele arbeid beide zijn gegroeid. Deze conclusie trekt DNB uit een analyse van cijfers van het CBS.
Steeds meer organisaties kiezen voor de invoering van een Individueel Keuzebudget (IKB of PKB) en bieden daarmee keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden. Medewerkers krijgen hierdoor steeds meer regie en eigen verantwoordelijkheid. Maar kunnen en willen ze dat wel? Of leidt dit vooral tot steeds meer keuzestress? ‘Goed communiceren en het ter beschikking stellen van een keuze-tool is essentieel’
Ruim zeven op de tien Nederlanders wil af van het huidige, collectieve pensioenstelsel. 42 Procent geeft de voorkeur aan een individuele pensioenopbouw en 33 procent aan een combinatie van collectieve en individuele opbouw. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder 1171 Nederlanders vanaf 18 jaar.
Als je samen met je partner een kind krijgt, heb je straks recht op vijf dagen betaald verlof. Dat is drie dagen meer dan nu het geval is. Dat staat in een wetsvoorstel dat op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door de ministerraad is aanvaard.
Flexwerkers willen het liefste gewaardeerd worden voor hun werk en verder ‘gewoon meedraaien’ zonder al te veel gedoe. Ze vinden een kerstpakket of een bedrijfsuitje aardig, maar niet doorslaggevend zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor arbeidsverhoudingen bij overheidspersoneel (CAOP).
Thuiswerken staat bovenaan de lijst met favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers. Een derde hecht hieraan het meest, gevolgd door 28 procent die flexibele werktijden het belangrijkst vinden.