Driekwart van de Nederlandse werknemers neemt zelf lunch mee naar het werk. Dit terwijl een bijna even groot aantal het liefst ziet dat de werkgever een gezonde maaltijd op het werk verzorgt. Dat blijkt uit een onderzoek van Albert Heijn naar het lunchgedrag onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.
Sfeer en cultuur in de organisatie wordt gezien als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde om als een aantrekkelijke werkgever gezien te worden. Medewerkers voelen zich aangetrokken tot een dynamische, innovatieve omgeving waar zij veel eigen verantwoordelijkheid hebben en directe invloed kunnen uitoefenen op het vormgeven van het bedrijf.
Een individuele werknemer heeft in de regel weinig (legale) middelen om zijn werkgever onder druk te zetten als hij het ergens niet mee eens is. Werknemers kunnen als collectief echter wel degelijk invloed uitoefenen en iets gedaan krijgen. Er zijn diverse collectieve acties denkbaar, maar een uiterst pressiemiddel is toch wel het uitroepen van een staking. Hoe zit het ook alweer met staken – en vooral, wat mag wel, en wat mag niet?
Het aandeel werkenden dat deel uitmaakt van de flexibele schil (werknemers op een flexibel arbeidscontract en zzp’ers) is het laatste decennium sterk toegenomen, van 23% in 2003 tot 35% in 2015. Ook het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de flexibele schil is toegenomen.
Een derde van de werkzoekenden geeft aan dat arbeidsvoorwaarden en extra’s tot de belangrijkste overwegingen behoren bij het accepteren van een baan en dit is de progressieve HR-afdelingen van Nederland niet ontgaan. De strijd om talent maakt dat werkgevers steeds creatiever worden in het samenstellen van secundaire arbeidsvoorwaarden. Gratis massages? Een bedrijfsboot tot je beschikking? Bootcamps? Of selecteer je liever je eigen arbeidsvoorwaarden ‘a la carte’?
Een werkgever mag een werknemer op zijn loon korten omdat de laatste tijdens werktijd whatsappjes naar zijn geliefden heeft verstuurd. De rechter in Tilburg heeft dit onlangs bepaald. Dat gaat te ver, aldus juridisch dienstverlener Pascal Besselink op BNR Nieuwsradio.
Vaders met een pasgeboren baby moeten langer verlof krijgen, vindt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij wil het vaderschapsverlof verder uitbreiden. Dat zei hij op het Congres Arbeid en Zorg in Madurodam in Den Haag in reactie op het SER advies "Een werkende combinatie. Advies over het combineren van werken, leren en zorgen in de toekomst."
Een fusie of overname kan gevolgen hebben voor de uitleg en werking van een concurrentiebeding. Vooral als het overnemende bedrijf in meerdere markten en/of in een grotere regio actief is.
Een relevante vraag, want het komt in de praktijk voor dat een werkgever – veelal te goeder trouw – nalaat de pensioenen van het personeel onder te brengen bij een voor de werkgever verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. Het pensioenfonds kan dan met terugwerkende kracht betaling van pensioenpremies vorderen, wat kan leiden tot forse claims.
Zakelijke rijders blijven hechten aan een lage bijtelling en werkgevers bieden vaker een mobiliteitsbudget. Dit zijn twee van de bevindingen in het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2016.