Hoogopgeleide Nederlandse studenten verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een start-up. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse HBO- en WO-studenten.
In vergelijking met andere westerse landen hebben Nederlanders weinig vrije dagen. Zou je niet zeggen nu met Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren.
Standaard tien dagen vaderschapsverlof in de hele EU, zo luidt een voorstel dat de Europese Commissie bepleit bij de EU-lidstaten. Voor ons land betekent dit een vervijfvoudiging van het bestaande verlofrecht voor vaders van twee dagen. En in de Tweede Kamer blokkeert de VVD momenteel een kabinetsvoorstel om het vaderschapsverlof te verlengen naar vijf dagen vanaf 2019.
Een medewerker kan na een bijbaan van vakkenvullen en voor een vaste baan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar en geld voor scholing. Een interessant voorstel, en ook geschikt voor andere sectoren, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg in de Volkskrant.
Voor grote groepen in onze samenleving wordt financiële planning, op het gebied van hun inkomen na pensionering, onontbeerlijk. Toch is bijna niemand hier veel mee bezig, terwijl het zeker de moeite loont. Er komen namelijk steeds meer keuzemogelijkheden bij voor wat betreft pensioengelden die vrijkomen. Zo is er sinds kort de mogelijkheid om door te beleggen. Maar is dat wel een verstandige optie?
Als gastheer en gastvrouw weten wij ons vanuit intrinsieke motivatie heel goed voor te bereiden op de komst van onze gasten thuis. Hoe vertaalt zich dat naar hospitality bij het in dienst treden van nieuwe medewerkers?
Een werkgever mag zijn werknemers verbieden om een hoofddoekje of andere religieuze symbolen te dragen tijdens het werk. Dit moet wel duidelijk omschreven staan in een bedrijfsreglement. Dit oordeelde het Europees Hof van Justitie aldus de Volkskrant.
Van de Nederlandse kiesgerechtigden neemt bijna de helft (48 procent) in zijn of haar stemkeuze voor de aankomende verkiezingen de plannen van de politieke partijen op het gebied van de arbeidsmarkt mee in overweging. Dat blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Indeed, uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.
Het bedrijf overweegt om het pensioen van zijn werknemers te veranderen: van een gegarandeerde middelloonregeling naar een beschikbare premieregeling in beleggingen. Na uitgebreid overleg met de werknemers wordt besloten om te kijken of het mogelijk is om de pensioenregeling te wijzigen. Als HR-professional weet je dat de pensioenregeling een belangrijk onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden. Het doorvoeren van zo’n wijziging is gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Wat komt de werkgever allemaal tegen? En hoe kun je hierbij adviseren?
In toenemende mate is sprake van flexibilisering en hybridisering van werk. Dit biedt kansen maar er zijn ook zorgen voor de langetermijn. Het is van belang om de organisatie van arbeid aan te passen aan de economie en samenleving die we wensen, en in dat kader flexibel werkenden de nodige zekerheden te bieden. Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico’s te nemen. Dit meldt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in de verkenning 'Voor de zekerheid. De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid'.