Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor het aantrekken van talentvol personeel. Joblift onderzocht met welke arbeidsvoorwaarden bedrijven sollicitanten het afgelopen jaar over de streep probeerden te trekken. Uit de resultaten blijkt onder meer dat onconventionele arbeidsvoorwaarden zoals ongelimiteerde vakantiedagen en het overnemen van een studieschuld snel in populariteit toenemen en dat arbeidsvoorwaarden die de productiviteit van werknemers verhogen opvallend weinig worden aangeboden.
Met de komst van het nieuwe kabinet wordt een aantal belangrijke herzieningen doorgevoerd in het Nederlandse pensioenstelsel. Een van de belangrijkste voorgenomen aanpassingen betreft een verschuiving van pensioenkosten en pensioenopbouw van oudere werknemers naar jongere werknemers, oftewel de afschaffing van de zogeheten doorsneesystematiek. Het merendeel van de werkgevers ziet de oudere werknemer niet aantrekkelijker worden door deze verschuiving.
Het kerstgeschenk is ieder jaar weer een heikel punt voor werkgevers. Waar wordt het aan besteed en moeten we er niet vanaf zien? Ondanks veel discussie over nodeloze verspilling, wordt deze laatste optie over het algemeen niet gewaardeerd door de medewerkers. Waarom niet ‘best of both worlds’ en kiezen voor een kerstgeschenk als onderdeel van uw MVO-beleid?
Het volgende kabinet moet de belasting op een fiets van de zaak afschaffen. De bijtellingsregels voor een leasefiets zouden onwerkbaar zijn. Dat is althans de mening van brancheorganisatie BOVAG.
Bedrijven hebben grote moeite om te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens, die mei volgend ingaat. Volgens experts zal dan ongeveer de helft van de bedrijven nog niet compliant zijn. Bent u wel op de hoogte van de nieuwe privacyregels en de consequenties voor uw personeelsdossiers?
In hoeverre zijn werknemers geïnteresseerd in een sabbatical? En niet onbelangrijk: in hoeverre staat de werkgever daar positief tegenover? Kantoorartikelenaanbieder Viking deed onderzoek hiernaar onder 260 Nederlandse werknemers.
Wat kunnen traditionele organisaties met dichtgetimmerde HR-protocollen leren van de manier waarop een startup de arbeidsvoorwaarden ontwikkelt en implementeert? Leontine Hoekemeijer van techbedrijf Bynder laat zien hoe HR de organisatie kan bedienen vanuit de kernwaarden vrijheid en autonomie: “We proberen af te stappen van evalueren en te focussen op ontwikkelen.”
Onlangs liet de Inspectie SZW weten dat er 131 boetes uitgedeeld zijn aan uitzenders en inleners, met een totaal boetebedrag van €1,3 miljoen. Een lekkere cashcow voor de inspectie, een grote kostenpost voor de betreffende organisaties. Ondanks dat het bij veel bedrijven goed gaat, laat de Inspectie SZW weten dat bij 33 procent van de inspecties overtredingen worden geconstateerd. Veel van deze overtredingen hebben te maken met de Arbeidstijdenwet. Hoe voorkom je dat je (onbewust) de wet niet naleeft?
Door de aanhoudende vergrijzing en veranderingen in de zorg wordt het zorgen voor een naaste steeds meer de norm. Momenteel combineert bijna 1 op de 5 Nederlandse werknemers werk met mantelzorg. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar stijgen. Deze ontwikkeling heeft niet alleen impact op werknemers, maar ook op werkgevers. Daarom is het tijdig investeren in een mantelzorgvriendelijke organisatie ook vanuit werkgeversoogpunt verstandig.
De customer journey kennen we allemaal. Wat dat betreft valt er nog veel te leren van de marketeers. Kijk op dezelfde manier naar je medewerkers als een organisatie naar haar klanten: de employee journey in 4 fasen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling