Door het ontwikkelen van een strategisch communicatieplan verzeker je je ervan dat je medewerkers de waarde en nuances van hun pensioen volledig begrijpen. Pensioencommunicatie is daarbij een investering die zich op vele manieren terugbetaalt. Afgezien van de voordelen die het oplevert heb je als werkgever ook een zorgplicht vanuit het zorgvuldigheidsbeginsel.
Vanaf 1 juli moeten organisaties met >100 werknemers gegevens aanleveren van woon-werk en zakelijk verkeer van personeel in dienst. Maar er zijn veel onduidelijkheden rondom de CO2-registratieplicht: 90% van de bedrijven heeft nog geen contact gehad hierover met de medewerkers. Dit terwijl een administratie ook veel kansen biedt voor de organisatie zelf.
Het persoonlijke contact, werkelijk het verschil maken voor een medewerker en (mentale) support bij moeilijke momenten staan voorop bij HR. Hoewel administratie bij de baan hoort, is het niet de bedoeling dat het onze dag overneemt. Helaas gebeurt dit vaker dan we willen. In deze whitepaper ontdek je hoe je jouw HR-administratie gemakkelijker én efficiënter kunt inrichten, zodat je je kunt focussen op waar het bij Human Resources echt om draait: de mensen.
De inhoud van een studiekostenbeding is vaak onderwerp van discussie tussen werkgever en werknemer. Wat moet daar precies instaan? Daar heeft de Hoge Raad in het verleden meerdere uitspraken over gedaan. Mr. Petra Kroon, docente van de online cursus Arbeidsovereenkomst in de HR-praktijk legt in deze video uit wat de belangrijkste conclusie is.
Cao’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een cao-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Wat is de hoofdregel voor de wettelijke vakantiedagen? Hoe zit het met het recht op een aaneengesloten vakantie? Hoe regel je dat iemand meer dagen opneemt dan opgebouwd? En hoe zit het met verjaring van vakantiedagen bij ziekte?
26% van de bedrijven met minimaal vijf werknemers geeft hun medewerkers tijd om zich vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke organisaties. Dit neemt toe naarmate het bedrijf groter is blijkt uit onderzoek 'Geven in Nederland' van de VU. Maar hoeveel tijd mag een medewerker gemiddeld besteden aan vrijwilligerswerk? En hoe faciliteren bedrijven dat? Good Busy, en NVP brachten hun kennis over medewerkersvrijwilligerswerk en de koppeling met HR bij elkaar.
Vorige maand oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werkneemster vernietigbaar was. Werkgever had aan werkneemster namelijk onjuiste informatie verstrekt bij het overgaan van het vaste dienstverband van werkneemster bij werkgever naar een payrollbedrijf, waardoor werkneemster had gedwaald.
Uit onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag - intimidatie, conflicten en agressie - de afgelopen vier jaar flink is toegenomen. Als maatschappij worden we steeds bewuster van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is een positieve ontwikkeling. Om ongewenst gedrag effectief tegen te gaan, is het belangrijk dat je op organisatieniveau aanpassingen doorvoert.
Groene arbeidsvoorwaarden vormen steeds vaker een aanvulling op de traditionele arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Bovendien speelt wetgeving een steeds belangrijkere rol in deze ontwikkeling. Maar welke mogelijkheden zijn er en hoe ze te financieren? C&B-expert Esther Flipse geeft in deze blog een overzicht.