Om Nederland mobiel te houden zónder belasting voor het milieu is de Coalitie Anders Reizen opgezet. Zij doen pilots en delen succesvolle maatregelen. Succesvolle maatregelen schalen ze op: enerzijds door zoveel mogelijk bedrijven deze succesvolle maatregelen in te laten voeren. Anderzijds door samen op te trekken in het aanpassen van regelgeving en certificering.
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt aangepast. Op het moment van schrijven van dit artikel discussiëren vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, overheid en andere stakeholders over de vraag hoe dat stelsel er uit moet gaan zien. Ondanks die discussies over de vorm van het stelsel zijn deze partijen het eens over één onderwerp: de doorsneesystematiek wordt afgeschaft! Wat betekent deze afschaffing in de praktijk?
In de nieuwe privacywetgeving worden alle bedrijven verplicht gesteld om een privacybeleid voor hun werknemers op te stellen als ze in contact komen met vertrouwelijke informatie. Onder vertrouwelijke informatie valt bijvoorbeeld de informatie die op het CV van een sollicitant staat of e-mailadressen van klanten. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werknemers heeft echter nog geen AVG-beleid ontvangen.
Jongeren blijken nog steeds onvoldoende te weten over hun pensioen. Dat blijkt uit onderzoek onder drie generaties over financiële beslissingen van online pensioenuitvoerder BeFrank. De overheid probeert al jaren pensioenspaarders te informeren en te activeren als het om de oude dag gaat. Maar uit cijfers blijkt dat het pensioeninzicht onder de groep van 18 tot 37 jaar (generatie Y en Z) nog steeds achterblijft.
Op welke manier draagt mijn pensioeninleg bij aan een schonere planeet? Deelnemers van BeFrank kunnen dat vanaf nu zien op het ‘Sustainable Impact Dashboard’ op hun eigen online pensioenpagina. BeFrank is de eerste pensioenuitvoerder die dit aanbiedt.
De economie bloeit en op de arbeidsmarkt staat grote spanning. Maar wie profiteert daarvan en hoe zie je dat terug in de arbeidsvoorwaarden? Deze en vele andere actuele vraagstukken worden besproken in het Nationaal Beloningsonderzoek 2018, dat eind november voor de 23stekeer verschijnt. In dit artikel de belangrijkste resultaten.
Werknemers zijn minder bereid tot bemiddeling dan werkgevers. In verhouding tot werkgevers, vragen werknemers minder vaak mediation aan en weigeren ze voorstellen tot bemiddeling relatief vaker.
Driekwart (75%) van de Europese werknemers houdt werk en privé liever gescheiden. Ondanks deze voorkeur geeft bijna een derde (31%) van de werknemers aan géén goede balans tussen werk en privéleven te hebben. In Nederland kiest 70% ervoor om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden, bij 25% van de Nederlandse werknemers is dit in hun huidige baan nog niet altijd het geval.
Meer werknemers uit de auto en op de fiets. Dat is waar 11 werkgevers zich samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) actief voor in gaan zetten. Zij noemen zich sinds 1 november fietsambassadeur. Van Veldhoven wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen.
Bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht zijn de grootste energieslurpers voor millennials. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door generatie-experts onder 3300 Nederlandse jongeren op de werkvloer.