In een rap tempo verandert VGZ zichzelf in een zelforganisatie. Bij de zorgverzekeraar bepaalt voortaan het collectief van werknemers de planning. Wat zijn de voordelen van zo’n spannende ingreep in het bedrijfs-DNA? Maar ook: hoe organiseer je zoiets? Een gesprek met People & Experience-directeur Benno Siegert en informatiemanager Huub Hopman, pleitbezorgers van de nieuwe werkwijze.
De vakantieperiode zorgt ieder jaar voor een toenemende vraag naar tijdelijk personeel. De zomer zorgt bijvoorbeeld voor een impuls in het toerisme, waardoor tijdelijke ondersteuning van het personeelsbestand noodzakelijk is. Maar het aantal benodigde seizoenswerkers is niet altijd eenvoudig te vinden. Op de juiste manier investeren in mensen, levert meer gemotiveerde en betrokken werknemers op.
Aan de onderhandelingstafel ligt de focus op hoger loon. Vakcentrales zetten in alle cao-voorstellen prominent in op 5%, meestal gevolgd door het generatiepact zo bericht werkgeversorganisatie AWVN.
Bedrijven maken zich steeds meer hard voor een match in bedrijfscultuur en persoonlijkheid van nieuwe werknemers. Wat vindt de Nederlandse werknemer? Zitten zij samen met hun vrienden op kantoor, of zijn ze hun collega’s stiekem liever kwijt dan rijk? En wat maakt dat collega’s wel of niet goed samenwerken?
Belonen en bonussen, performance management, engagement en nieuwe organisatievormen. Het komt allemaal aan bod tijdens de 5e editie van het HR Arbeidsvoorwaarden Congres, dat plaatsvindt op 7 november. Mis het niet! In deze video een korte sfeerimpressie van vorig jaar.
ING wil alle veertienduizend Nederlandse werknemers een onbeperkt aantal vakantiedagen geven. Het is niet het enige bedrijf dat deze arbeidsvoorwaarden aanbiedt. ‘Gelukseconoom’ Martijn Hendriks twijfelt echter aan de voordelen voor medewerkers.
Europese lidstaten moeten werkgevers verplichten om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten waarmee zij de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer registreren. Hiermee wordt gewaarborgd dat de rechten van werknemers, zoals die in de arbeidstijdenrichtlijn en het Europees Handvest zijn opgenomen, worden nageleefd. Die uitspraak heeft het Europees Hof vorige maand gepubliceerd.
Zit je met de warme dagen niet op kantoor, maar ben je thuis aan het werk? Zorg dan ook voor een optimale werkplek. Zo kun je zelf een airco maken en ook met eten en drinken kun je rekening houden.
Voor werknemers gaat werkplezier over kleine dingen: kunnen lachen (en balen) met je collega’s, complimenten krijgen of gezellig samen lunchen. Meer plezier is volgens twee derde ook belangrijker dan een hoger salaris of de inhoud van het werk. Ruim een kwart (27%) heeft het qua werkplezier echt goed getroffen, zij gaan élke dag met plezier naar hun werk. Opvallend hoog scoren de 55+ers: twee derde zegt dagelijks met plezier naar het werk te gaan. Gemiddeld scoort het werkplezier een 7+.
In 2016 is binnen Royal Swinkels Family Brewers de generatieregeling geïntroduceerd, een gewaardeerde regeling waarbij medewerkers van 61 jaar of ouder de kans krijgen minder te werken, maar met grotendeels behoud van het netto besteedbaar inkomen. Hierdoor is het mogelijk langer door te werken. Vanaf nu hebben deelnemers de mogelijkheid om volledig te stoppen met werken op hun 65,5 – 66 jaar. Hiermee neemt de Lieshoutse brouwer een voorsprong op de markt en komt als eerste werkgever met deze constructie.