Sinds het begin van de intelligente lockdown besteedt werkend Nederland gemiddeld 40% minder tijd aan sport. De waardering van de mentale fitheid is gezakt van een royale 7,5 naar een 6,9. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 werkende Nederlanders, in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank. BeFrank pleit voor het keren van deze tendens.
Ondanks de grotere fysieke afstand tussen werkgevers en medewerkers, heeft de meerderheid thuis inmiddels een plek gevonden om goed te kunnen werken en voelt een groot deel zich gezien en gewaardeerd door leidinggevenden. Sterker nog, een groot deel van de respondenten wil ook na corona vaker thuis kunnen werken. Dat neemt niet weg dat veel mensen hun collega’s missen en er extra aandacht moet zijn voor (virtuele) samenwerking en dialoog over het werk zelf.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijzigt de concernbepaling in de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden.
Pensioen is voor ondernemers een dure arbeidsvoorwaarde. Door de coronacrisis verliezen veel bedrijven en sectoren een groot deel van hun omzet. Kosten, zoals die van pensioenpremie, lopen echter door. Welke mogelijkheden heeft de werkgever om iets te doen aan betaling van pensioenpremie en de pensioenregeling zelf?
Hoe zit het met de toekenning van de reiskostenvergoeding nu veel werknemers vanuit huis aan het werk zijn? De onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 euro per kilometer komt - nadat die 6 weken 'onterecht' is uitgekeerd - in het geding. Dan kunnen werkgevers ervoor kiezen die alsnog door te betalen zonder fiscaal voordeel, of die stop te zetten als de arbeidsovereenkomst die mogelijkheid biedt.
Vanwege het coronavirus heeft het kabinet besloten om uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De 6 maatregelen op een rij.
Over de huidige arbeidsmarkt is al veel gezegd: de werkloosheid was nog nooit zo laag en werkgeluk is niet meer een ‘nice to have’, maar simpelweg een ‘must’. En de war for talent is nog lang niet voorbij. Het werven en zéker ook behouden van mensen is dus belangrijker dan ooit. Maar hoe doe je dat? Marco Gramser, HR-directeur van schoonmaakorganisatie CSU – dat voor het zevende jaar op rij is bekroond tot Top Employer – geeft advies.
Wie in een krappe arbeidsmarkt HR professionals wil aantrekken, doet er goed aan om te focussen op zijn bedrijfscultuur. Een ‘fit’ met de organisatiecultuur is een van de belangrijkste factoren voor het werkgeluk van HR professionals, blijkt uit onderzoek van Robert Walters. Salaris daarentegen blijkt geen belangrijke factor.
De discussie over open werkomgevingen is flink opgelaaid. Waar de meesten het over eens zijn is dat de zogenaamde kantoortuinen ongeschikt zijn om geconcentreerd te kunnen werken. Steeds meer bedrijven introduceren daarom stilte-uren.
Het aantal bedrijven dat bij het ministerie SZW aanklopt om een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen voor hun werknemers neemt toe. Inmiddels hebben honderd bedrijven een aanvraag gedaan. Wanneer komt een bedrijf daarvoor in aanmerking?