D66 en GroenLinks komen met een spoedvoorstel om mensen het recht te geven om thuis te werken. Deze wet zou gelden voor mensen die een baan hebben waarbij thuiswerken mogelijk is, zoals geldt voor de meeste kantoorbanen.
Tot 2017 liep het percentage flexwerkers op. De laatste twee jaar is echter sprake van een lichte daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS sluit niet uit dat de trend naar meer vaste betrekkingen na de coronacrisis doorzet zo licht hij de cijfers van het CBS aan Trouw toe.
Onder een peiling van FNV onder ruim 1.250 medewerkers (leden en niet-leden) voorziet 85% (ernstige) problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. 87% vindt het dan ook een goed plan dat er betaald coronaverlof komt voor werkende ouders.
Werkgeversvereniging AWVN maakte een ronde langs haar leden en vroeg wat werkgevers doen om medewerkers met kinderen te ondersteunen. De voorbeelden zijn talrijk. Toch blijven er schrijnende situaties over waar niet zomaar een oplossing voor is. AWVN ijvert daarom bij het demissionaire kabinet voor de invoering van tijdelijk coronaverlof.
Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden. Mag je als werkgever eigenlijk eisen dat iemand naar kantoor komt?
Vakbond CNV pleit voor een calamiteitenfonds om werkende ouders door de coronacrisis te helpen. Het gaat om mensen die niet thuis kunnen werken of mensen die meerdere kinderen thuis hebben. Volgens werkgeversvereniging AWVN wordt de druk met extra verlof juist verplaatst en niet opgelost.
Alle veranderingen in werksituaties die zijn veroorzaakt door de coronacrisis hebben gevolgen voor arbeidsvoorwaarden en vergoedingen. Ook is het als gevolg van het pensioenakkoord met ingang van 2021 voor een werkgever goedkoper om een werknemer met vervroegd pensioen te laten gaan.
Voor ruim een derde van de medewerkers (37%) is de werk-privé balans slechter geworden sinds de eerste lockdown. En 14 procent van de Nederlandse medewerkers denkt dat zijn of haar werk-privé balans nog verder achteruit zal gaan. Op dit moment is slechts de helft van Nederland (49%) positief over de werk-privé balans.
Werkgevers hebben in toenemende mate te maken met stuwmeren aan vrije dagen, omdat werknemers geen dagen willen, kunnen of hoeven op te nemen. Vanwege corona zijn werknemers niet op vakantie gegaan, door drukte hebben ze geen vrij kunnen nemen of ze zijn al vrij omdat het bedrijf dicht is.
De ANWB heeft de eerste cao afgesloten waarin een ‘waarjewerkt-budget’ is opgenomen. Afhankelijk van waar ze die dag werken, thuis of op locatie, krijgen ANWB-medewerkers een vergoeding uitgekeerd.