Ook (of misschien zelfs) na een jaar coronacrisis zijn er werkgevers die de uitbetaling van vakantiegeld willen uitstellen omdat ze vanwege de lockdown nog steeds geen of veel minder inkomsten hebben. Vanuit het perspectief van werkgevers een logische gedachte. Maar mag dat eigenlijk?
In deze blog bespreek ik vijf valkuilen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst: de proeftijd, opzegtermijn, tussentijds opzegbeding, de informatieplicht en het concurrentieverbod.
Steeds meer organisaties zoeken naar andere middelen dan alleen het salaris om de inzet van medewerkers te belonen. Wat is er mogelijk qua waarderingsvormen? Vijf voorbeelden uit de praktijk van organisaties die hun beloningsbeleid hebben verrijkt met andere vormen van ‘waarderen’.
Wat is wendbaar organiseren, wat heb je er als werkgever aan en welke mogelijkheden zijn er om als organisatie wendbaarder te worden? AWVN onderscheidt vijf knoppen waaraan u kunt draaien om op heel praktische wijze de wendbaarheid van uw organisatie te vergroten. Die hebben betrekking op de arbeidsinhoud, arbeidstijden, arbeidsplek, arbeidsverhoudingen en arbeidvoorwaarden.
Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in financiële problemen dreigen te komen, zal de uitbetaling van het vakantiegeld een behoorlijke opgave zijn. Vorig jaar leidde dit tot veel discussie over de vraag of de werkgever de betaling van het vakantiegeld kon uitstellen. Ondertussen is duidelijk dat dit niet zomaar kan. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te keren.
Thuiswerken staat bovenaan de lijstjes bij het cao-overleg. Zowel bij werkgevers als werknemers. Maar niet alleen in de cao’s. Ook via de or worden hierover afspraken gemaakt zo blijkt uit onderzoek door AWVN.
Douglas trekt het zogeheten verplicht coronacorvee in en boekt alle ingehouden vakantie-uren terug zo meldt FNV Handel. Dit naar aanleiding van protest van de medewerkers tegen de eenzijdige verrekening.
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn maar geen vakantiedagen op te nemen, omdat ze de dagen niet kunnen gebruiken voor een echte vakantie. Bijna dertig procent (29%) is voornemens de vakantiedagen op te sparen totdat de coronacrisis voorbij is. Van de ouders met thuiswonende kinderen – 330 van de ondervraagden – heeft bijna een derde (31%) vakantiedagen opgenomen om voor hun kinderen te zorgen.
In de huidige uitzonderlijke coronasituatie zijn er veel bedrijven die werknemers door de lockdown niet kunnen laten werken of veel minder uren kunnen laten maken. Normaal gesproken is het mogelijk om een systeem van plus- en min-uren te hanteren, maar hoe zit dat in deze coronatijd? Kunnen zij van werknemers vragen om al de niet gewerkte uren in te halen?
De coronacrisis heeft met grote snelheid enorme veranderingen gebracht in ons dagelijkse leven én de manier waarop we werken. Maar tegelijkertijd is ook pijnlijk duidelijk geworden dat het in Nederland gebruikelijke systeem van arbeidsvoorwaarden en CAO's totaal niet crisisbestendig is gebleken. Dat sluit niet aan bij de snel veranderende werkpraktijk in crisistijd. Arbeidsvoorwaarden moeten meer schokbestendig worden. Welke innovaties kunnen we daarin de komende tijd verwachten?