Om werknemers bewust te maken van de mogelijkheid om minder, op andere manieren, schoner, of níet te gaan reizen met (onder andere) CO2-reductie als resultaat, is inzicht in gedrag nodig. Zodat passende alternatieven kunnen worden geboden. Hiertoe heeft de Rijksoverheid samen met werkgevers een overzicht met inzichten en een aantal tips opgesteld.
Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Met dat doel zijn grote werkgevers vanaf volgend jaar verplicht gegevens aan te leveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen.
Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat zij vanwege de hoge brandstofkosten overwegen hun mobiliteitsregeling aan te passen of dat al gedaan te hebben. Ook zijn 2 op de 3 werkgevers bereid om een hogere kilometervergoeding te betalen mits de fiscale regels dit mogelijk maken. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN op basis van eigen onderzoek onder 481 werkgevers.
Nog maar een paar maanden en dan is het al weer 1 juli. De datum waarop volgens sommige werkgevers de wettelijke vakantiedagen over 2021 automatisch vervallen. Maar is dat wel zo?
In de Kroniek twee jaar corona-arbeidsrechtspraak* concludeerde ik, ogv gepubliceerde lagere rechtspraak, dat corona geen grondslag biedt werknemers te verplichten vakantiedagen in te leveren of op te nemen. Omdat het verplichten vakantiedagen op te nemen werknemers veel minder raakt dan het niet of maar gedeeltelijk uitbetalen van loon lijkt mij, desondanks, nog steeds goed verdedigbaar dat in geval van onvoorziene omstandigheden (de coronacrisis is door verschillende rechters als zodanig gekwalificeerd) een andere uitkomst denkbaar is. Die andere uitkomst kwam voorbij in onderstaande uitspraak.
De komende jaren staan voor de arbeidsmarkt, het pensioenstelsel en het belastingstelsel --inclusief het toeslagenstelsel-- grote wijzigingen en herzieningen op de agenda. Het is van groot belang de symbiose tussen die drie beleidsdossiers te bezien, omdat de belastingheffing de randvoorwaarden schept voor al die dossiers.
Onderzoek door Personio wijst uit dat bijna de helft (46%) van de ondervraagde werknemers in het mkb in de komende 12 maanden van baan wil veranderen. Dit percentage is gelijk aan als vorig jaar. Voor bijna een op de drie (31%) werknemers is gebrek aan waardering de belangrijkste reden om vertrekken bij hun huidige werkgever. Toch zou een hoger salaris of bonus voor bijna de helft (48%) van de werknemers die zeggen te willen vertrekken reden zijn om toch te blijven. Volgens 15 procent van medewerkers vindt er nooit een formele evaluatie plaats.
Het kabinet wil vanaf 2 augustus de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70 procent van het dagloon. Minister Van Gennip van SZW heeft hier een voorstel over aan de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.
In de huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven de uitdaging steeds groter om nieuw talent aan te trekken en te behouden. Bij Solarclarity hebben ze daar naar ze denken een oplossing op gevonden. Je krijgt voordat je ook nog maar een uur hebt gewerkt eerst een vakantie. De organisatie hoopt hiermee een concrete aanleiding te creëren voor talent om te solliciteren, want met de energietransitie in volle gang, is nieuw personeel zeer welkom.
Binnenkort volgen belangrijke wijzigingen voor studiekostenbedingen. Op grond van de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moeten werkgevers namelijk een verplichte opleiding volledig kosteloos aanbieden en mogen zij de kosten niet van de werknemer terugvorderen. De richtlijn moet uiterlijk 2 augustus 2022 zijn geïmplementeerd. Van belang te weten is dat er geen overgangsrecht zal gelden. Dat betekent dat studiekostenregelingen van voor die datum dan nietig kunnen zijn.