Werken met passie is een gevleugeld begrip op de arbeidsmarkt. Maar die passie blijkt leuker voor werkgevers dan voor werknemers,
Start- en scale-ups bouwen door eenzijdige focus geen employer brand op.
Door de krappe arbeidsmarkt van nu, verschuift de focus van HR-professionals niet alleen naar werven maar ook naar behoud van personeel. Inmiddels ervaart bijna de helft van de organisaties in Nederland moeite met het behoud van medewerkers. Waar vorig jaar dit percentage nog op 21 procent lag, ligt dit in 2022 op 46 procent. Bezig zijn met het binden en thuis laten voelen van medewerkers is op het prioriteitenlijstje van de HR-professional gestegen van plek 7 naar plek 4. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder bijna tweeduizend HR-professionals.
Medewerkers die in dienst zijn bij kleine organisaties voelen het meeste vertrouwen, trots en plezier op de werkvloer. Dit blijkt uit een data-analyse van Great Place to Work, wereldwijd specialist op het gebied van goed werkgeverschap en bekend van de gelijknamige certificaten, onder ruim 24.000 medewerkers bij 189 organisaties, met een gemiddeld rapportcijfer van 7 of hoger op de jaarlijkse wereldwijde Trust Index.
Sinds de invoering van de WAB in 2020 worden oproepkrachten aanzienlijk beter beschermd. Met ingang van 1 augustus 2022 krijgen flexibele werknemers, voornamelijk oproepkrachten met een nulurencontract, nog meer rechten.
Een werkgever heeft veel zorg- en informatieplichten. Één ervan is: de werknemer in staat stellen om vakantie met behoud van loon op te nemen. Ook moet een werkgever, de werknemer er tijdig op wijzen dat niet opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen. Openstaande wettelijke vakantiedagen van 2021 vervallen op 1 juli a.s.
De snelle verschuiving naar werken op afstand in de afgelopen twee jaar heeft ervoor gezorgd dat de vierdaagse werkweek over de hele wereld aan populariteit wint. Deze verandering wordt ondersteund door onderzoeksresultaten: 78% van de werknemers met een vierdaagse werkweek gaf aan hierdoor gelukkiger en minder gestrest te zijn. Ook in Nederland zijn de positieve effecten van de vierdaagse werkweek al aangetoond, met een hogere werknemerstevredenheid, een duidelijk hogere productiviteit en een aanzienlijk lager ziekteverzuim. De digital asset management (DAM) specialist Bynder voert dan ook met ingang van 1 juli een vierdaagse werkweek in tijdens de zomer van 2022.
In 2021 was werkend Nederland in de ban van de effecten van de COVID-19-maatregelen. Toen concludeerden we vanuit ons medewerkerbelevingsonderzoek dat de pandemie een positieve impact had op de werkbeleving door toenemende aandacht voor het individu en het welzijn van medewerkers. Kunnen we dit in 2022 vasthouden? Op basis van de uitkomsten van het Integron Employee experience-onderzoek 2022 zeggen we voluit: ja! De resultaten zijn nog steeds van een hoog niveau. Wel zien we nieuwe thema’s en aandachtspunten naar voren komen.
Een auto van de zaak, onbeperkt vakantiedagen of een individueel keuzebudget: je arbeidsvoorwaarden kunnen nét het verschil maken voor (toekomstige) medewerkers. Maar hoe pak je dit succesvol aan anno 2022? Ontdek alles wat je moet weten tijdens het gratis webinar op 19 mei!
Op 19 april jl. heeft de Tweede Kamer het Wetsvoorstel transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen. Het wetsvoorstel is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer en beoogt de gelijknamige EU-richtlijn uiterlijk op 1 augustus 2022 te implementeren. Eén van de onderdelen van die richtlijn is een (significante) wijziging in de regelgeving omtrent nevenwerkzaamheden. In dit artikel leest u wat deze wijziging inhoudt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling