43 procent van de Nederlandse werknemers doet mee aan een EK-poule op het werk. 35 procent zegt dat hierdoor de sfeer en de collegialiteit op de werkvloer toeneemt, maar 8 procent ergert zich juist aan de competitiedrang van hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.
Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.
Teneinde kosten te besparen wil de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen op basis van zijn incorporatiebeding en doet een beroep op 7:613 BW. Dit verzoek wordt door de rechter afgewezen omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond. Anticiperen op mogelijke problemen kan niet gekwalificeerd worden als een zwaarwegend belang.
Art. 7:672 lid 6 BW bepaalt dat voor een werknemer alleen een langere opzegtermijn dan een maand mag worden overeengekomen als de opzegtermijn van de werkgever minstens twee keer zo lang is. Dit brengt echter niet met zich mee dat als een voor beide partijen gelijke opzegtermijn van meer dan een maand is overeengekomen, de opzegtermijn van de werkgever automatisch wordt verdubbeld.
De meeste werknemers weten niet hoe het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding uitpakt op hun portemonnee. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag. Een op de negen (11%) ondervraagden gaat er volgend jaar vaker door thuiswerken. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer.
Het Portugese parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel om vier nationale feestdagen te schrappen.
Bij het Catshuisoverleg wordt momenteel overwogen de onbelaste kilometervergoeding voor werknemers te verminderen. Waar ze nu nog 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer van hun baas vergoed krijgen, daalt dit mogelijk naar 14 cent.
Op grond van art. 7:668a BW geldt een vierde tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch als aangegaan voor onbepaalde tijd. Een arbeidsovereenkomst kan zowel uitdrukkelijk als stilzwijgend worden voortgezet. Van een stilzwijgende voortzetting kan echter niet worden gesproken als een werknemer op basis van een payroll-constructie werkzaamheden gaat verrichten.
De ondernemingsraad van een gemeente geeft een negatief advies uit over de doorvoering van een reorganisatie, als onduidelijk is welke regeling boventallige werknemers geboden wordt. De gemeente neemt het besluit echter ongewijzigd.