HR speelt in Nederland een grote rol in beslissingen over het wagenparkbeleid. Daarnaast wordt de auto van de zaak in Nederland relatief vaak gezien als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen zo blijkt uit de barometer van het Corporate Vehicle Observatory (CVO), opgericht door Arval.
Op de ranglijst van secundaire arbeidsvoorwaarden als percentage van het totale arbeidspakket, staat Nederland op de 36e positie. Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group, de studie vergelijkt het gemiddelde loon van meer dan 12 miljoen werknemers binnen 16.500 organisaties verspreid over 58 landen. Dit terwijl secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden en inzicht hierin voordeel kan opleveren.
In de Tweede Kamer wordt de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013, het Lenteakkoord, besproken. Hierbij komt ook het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer aan de orde. De ANWB heeft de Kamerleden laten weten tegen deze maatregel te zijn.
De kans dat de omstreden reiskostenmaatregel waarbij belasting over de woon-werkverkeervergoeding moet worden betaald vanaf volgend jaar doorgang vindt, lijkt nihil. Vier van de vijf partijen nemen er afstand van aldus De Volkskrant.
43 procent van de Nederlandse werknemers doet mee aan een EK-poule op het werk. 35 procent zegt dat hierdoor de sfeer en de collegialiteit op de werkvloer toeneemt, maar 8 procent ergert zich juist aan de competitiedrang van hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.
Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.
Teneinde kosten te besparen wil de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen op basis van zijn incorporatiebeding en doet een beroep op 7:613 BW. Dit verzoek wordt door de rechter afgewezen omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond. Anticiperen op mogelijke problemen kan niet gekwalificeerd worden als een zwaarwegend belang.
Art. 7:672 lid 6 BW bepaalt dat voor een werknemer alleen een langere opzegtermijn dan een maand mag worden overeengekomen als de opzegtermijn van de werkgever minstens twee keer zo lang is. Dit brengt echter niet met zich mee dat als een voor beide partijen gelijke opzegtermijn van meer dan een maand is overeengekomen, de opzegtermijn van de werkgever automatisch wordt verdubbeld.
De meeste werknemers weten niet hoe het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding uitpakt op hun portemonnee. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag. Een op de negen (11%) ondervraagden gaat er volgend jaar vaker door thuiswerken. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer.