De gemiddelde loonstijging in Nederlandse organisaties zal in 2008 gemiddeld een half procent hoger zijn dan in 2007. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Beloningsonderzoek.
Werkgevers willen af van de extra regelingen in de cao’s zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijke verlofdagen. In plaats daarvan zien ze graag dat de werknemer een bedrag bovenop het kale loon krijgt om vrij te besteden, bijvoorbeeld voor extra verlof.
De uitbreiding van het moederschapsverlof in Groot-Brittannië is schadelijk voor de carrière van vrouwen. Dat zegt voorzitter Nicola Brewer van de Britse waakhond voor gelijke behandeling en mensenrechten in The Times, dat meldt Nu.nl.
Vier van de vijf ondernemers vinden dat mannelijke werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrij te nemen bij de geboorte van een kind. Van de ondernemers vindt 70 procent het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken ‘vaderverlof’ dan ook een vorm van ‘overbodige regelgeving’. Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 273 directieleden van bedrijven.
Een werkgever en werknemer sluiten een paar weken voor het beoogde einde van de arbeidsovereenkomst een beëindigingsovereenkomst. Bij de onderhandelingen is niet besproken of de werkneemster tot het eind moet blijven werken. De werkneemster neemt eerder vrij, waarop de werkgever weigert salaris te betalen. Een soepel lijkend einde mondt zo toch nog uit in een juridische procedure (Kantonrechter Maastricht, 23 april 2008, LJN: BD2241).
Nederlandse werknemers houden per jaar 17 miljoen vakantiedagen over. Mensen die tegen overspannenheid aan zitten, hebben vaak een stuwmeer aan vrije dagen staan. Dat blijkt uit een onderzoek van DePers.nl.
Tienduizenden Nederlanders dreigen na hun pensionering tot € 2.000 per jaar mis te lopen als gevolg van plannen van pensioenfondsen om op grote schaal kleine pensioenen af te kopen. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten.
Een concurrentiebeding is ook geldig als dit niet in de arbeidsovereenkomst zelf is opgenomen, maar wordt verstrekt als bijlage bij een brief die door de werknemer is ondertekend. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad (LJN: BC0384).
Een werkgever kan zijn werknemer onbelast kleding verstrekken als aan bepaalde voorschriften is voldaan. Die voorwaarden moeten dan wel streng worden nageleefd, zo blijkt uit verschillend juridische uitspraken.
Een veel lager dan geplande werkgeversbijdrage is een belangrijke oorzaak voor de actuele tekorten van de overheid op de kinderopvang. Dat blijkt uit een analyse door het bureau Buitenhek Management & Consult in Utrecht.