Malafide uitzendbureaus kunnen rekenen op een strengere aanpak. De Stichting Normering Arbeid (SNA) en de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) hebben in een convenant afgesproken gegevens met elkaar uit te wisselen om zo benadeling van uitzendkrachten tegen te gaan.
Een groot deel van de ondernemers met een auto van de zaak geeft aan dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. De zelfstandigen vinden dat de huidige regeling zich teveel richt vanuit een werknemersoogpunt. Zij willen een andere fiscale regeling. Zij vinden dat het systeem niet simpel en flexibel genoeg is. Ook vinden ze het erg lastig om de ritten te administreren. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen.
Tot en met 2010 konden werknemers, die werkloos werden, een beroep doen op de FVP-regeling. De regeling, sinds 1989 uitgevoerd door de Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP), bood werknemers, die op het moment dat de werkloosheid ontstond ten minste 40 jaar waren, de mogelijkheid de pensioenopbouw van het ouderdomspensioen tijdelijk kosteloos voort te zetten.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) doen het liefst rechtstreeks zaken met opdrachtgevers, zonder dat er partijen structureel tussen zitten. Toch is de zzp’er wel te spreken over het eenmalige loon dat soms wordt uitgekeerd bij geslaagde bemiddeling. Dit blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder bijna 600 Nederlandse zzp’ers.
De positie van de vrouw op de arbeidsmarkt verbetert dankzij de mogelijkheid tot telewerken. Dat is de conclusie van het voormalige kabinet en staat te lezen in het eindrapport van de Taskforce Deeltijdplus.
Met het huidige winterweer verminderen winterbanden de kans op ongelukken. De meerderheid van de Nederlanders vindt dat het verschaffen van winterbanden voor leaseauto’s een taak van de werkgever is.
Bedrijven zouden veel innovatiever kunnen zijn als managers hun werknemers meer ruimte voor creativiteit zouden geven. Hoewel innovatie en vernieuwing tegenwoordig belangrijk is, blijkt het uitvoeren van ideeën in organisatie niet eenvoudig. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Han Bakker waarop hij 6 december promoveert aan de VU in Amsterdam.
Voor maar liefst 88 procent van de Nederlandse werknemers is diversiteit een factor van belang. Naast diversiteit hechten werknemers vooral aan aandacht voor een gezonde werkomgeving. De locatie van de werkplek is slechts voor de helft van hen belangrijk. Dit blijkt uit een online onderzoek van Vitae, onder 600 professionals.
De werkgever heeft voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer de toestemming van de kantonrechter nodig wanneer deze korter dan twee jaar voor de ontslagaanvraag lid is geweest van de ondernemingsraad. Indien de werknemer nog steeds lid is van de ondernemingsraad geldt de algehele ontslagbescherming.
Veel werkgevers zijn zich weliswaar bewust van de vergrijzingproblematiek, maar doen daar nog weinig aan. Bij driekwart van de werkgevers sluiten de arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie niet aan bij de leeftijd van de werknemer. Een derde is ook niet van plan stappen in die richting te ondernemen.