Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.
De Nederlandse werknemer wil vooral werken in een omgeving waar persoonlijk contact met collega’s voorop staat. Een tendens die te verklaren is vanuit de ontwikkeling dat de medewerker steeds meer vrij wordt gelaten. Men wenst een sociale werkomgeving met écht persoonlijk contact. En nog steeds kiest een hoog percentage van de ondervraagden (64 procent) voor een vaste werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Dit alles blijkt uit de vierde editie van Het Nationale WerkplekOnderzoek van 365, Gispen en newDirections onder 900 respondenten.
Een afgesproken loonsverhoging niet uitbetalen is niet mogelijk volgens de huidige cao-regelgeving. Minister Henk Kamp wil nu gaan kijken of het in crisistijd toch mogelijk is om van de cao af te wijken zo stelt hij in een brief aan de Tweede Kamer voor.
Bent u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen? Weet u dat u als zwangere zelfstandige onderneemster in aanmerking kunt komen voor een uitkering via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)? Als u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen bent en nog geen uitkering heeft aangevraagd, kunt u dat alsnog doen.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) aanpassen. Hij wil dat u voortaan de Arbeidsinspectie niet alleen de administratie van de aanwezige werknemers moet uitreiken, maar ook die van uitzendkrachten en van werknemers die niet op het werk aanwezig waren.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een nota de Tweede Kamer meer duidelijkheid gegeven over de geplande uitbreiding van de meldingsplicht in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Eerder maakte de minister bekend dat hij de Wet melding collectief ontslag wil aanpassen zodat werkgevers ook meldingsplicht hebben als zij een beëindigingovereenkomst met hun werknemers afsluiten.
Er zijn in Nederland zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die wel werken, maar die zich met hun lage inkomens toch niet of nauwelijks staande kunnen houden. Volgens Will Tinnemans, auteur van ‘Voor jou tien anderen’, is de positie van deze mensen in hoog tempo verslechterd door de komst van het marktdenken, deregulering, privatisering, globalisering en open Europese grenzen. En dat in combinatie met een toevloed van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en het snoeien in het sociale stelsel.
Er zijn in Nederland 815.000 personen die een baan willen van twaalf uur of meer per week. Ongeveer de helft van hen is echter niet direct beschikbaar of zoekt niet actief naar werk. Het gaat daarbij vooral om vrouwen en laagopgeleiden zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Om de productiecapaciteit te vergroten heeft een bedrijf besloten tot een tweeploegendienst zonder hiervoor de instemming van de ondernemingsraad te vragen. Hierop stapt de ondernemingsraad naar de Bedrijfscommissie en verzoekt tevens in kort geding een verbod op handhaving van de tweeploegendienst.
Werkgevers en werknemers hebben ‘feitelijke’ overeenstemming over de toekomst van het pensioenstelsel bereikt. Het kabinet moet het akkoord nu toetsen. De verwachting is dat het kabinet daarbij niet al te moeilijk doet.