Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een nota de Tweede Kamer meer duidelijkheid gegeven over de geplande uitbreiding van de meldingsplicht in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Eerder maakte de minister bekend dat hij de Wet melding collectief ontslag wil aanpassen zodat werkgevers ook meldingsplicht hebben als zij een beëindigingovereenkomst met hun werknemers afsluiten.
Er zijn in Nederland zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die wel werken, maar die zich met hun lage inkomens toch niet of nauwelijks staande kunnen houden. Volgens Will Tinnemans, auteur van ‘Voor jou tien anderen’, is de positie van deze mensen in hoog tempo verslechterd door de komst van het marktdenken, deregulering, privatisering, globalisering en open Europese grenzen. En dat in combinatie met een toevloed van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en het snoeien in het sociale stelsel.
Er zijn in Nederland 815.000 personen die een baan willen van twaalf uur of meer per week. Ongeveer de helft van hen is echter niet direct beschikbaar of zoekt niet actief naar werk. Het gaat daarbij vooral om vrouwen en laagopgeleiden zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Om de productiecapaciteit te vergroten heeft een bedrijf besloten tot een tweeploegendienst zonder hiervoor de instemming van de ondernemingsraad te vragen. Hierop stapt de ondernemingsraad naar de Bedrijfscommissie en verzoekt tevens in kort geding een verbod op handhaving van de tweeploegendienst.
Werkgevers en werknemers hebben ‘feitelijke’ overeenstemming over de toekomst van het pensioenstelsel bereikt. Het kabinet moet het akkoord nu toetsen. De verwachting is dat het kabinet daarbij niet al te moeilijk doet.
Welzijn, werk/privé-balans en betrokkenheid van werknemers verbetert onder Het Nieuwe Werken (HNW). Andere vaak aangehaalde verwachtingen, zoals het verhogen van de productiviteit, worden minder waargemaakt. Dat zijn de eerste uitkomsten van de Nationale Nieuwe Werken Barometer, een onderzoek onder ruim 100 organisaties dat eind 2010/begin 2011 werd verricht door Rotterdam School of Management, Erasmus University en Novay.
Vanaf 1 juli 2011 gaan er andere CO2-normen gelden voor de lage bijtellingscategorieën. Deze worden vervolgens ieder jaar op 1 januari verder aangescherpt tot het jaar 2015. Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) onderzocht wat voor effect dit heeft voor de keuze uit verschillende modellen. De conclusie is dat de keuze voor berijders per 1 januari 2013 met 54 procent beperkt wordt.
Ongeveer vier op de tien werknemers mailt, internet en belt niet voor zichzelf in de tijd van de baas. Bijna de helft belt niet voor privédoeleinden onder werktijd, 44 procent houdt de e-mail voor thuis en 38 procent gebruikt internet op het werk alleen voor het werk.
Het UWV gaat vanaf 1 juli 2011 de inzet van jobcoaching bij een werkgever die een Wajonger in dienst heeft beperken tot een periode van drie jaar. De uitkeringsinstantie wil de duur van de begeleiding door een jobcoach beperken, omdat de aanspraak op het voorzieningenbudget de afgelopen jaren flink is gestegen.
Naar aanleiding van een tweetal uitspraken van het Europese Hof van Justitie bleek dat Nederlandse vakantiewetgeving niet voldeed aan de Europese Arbeidstijdenrichtlijn. Daarom treedt per 1 januari 2012 de nieuwe vakantiewetgeving in werking. De nieuwe regels hebben echter geen gevolgen voor alle huidige afspraken en regelingen die lopen tot het eind van dit jaar.