In mei overeengekomen nieuwe cao’s kennen een loonstijging van 1,74 procent. Dat is net iets hoger dan het gemiddelde van alle cao’s van 2012 (1,66 procent), maar lager dan het stijgingspercentage van april (1,79 procent). Het lijkt er op dat de stijging van de cao-lonen afvlakt en stabiliseert rond 1,7 procent op twaalfmaandbasis. Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van het Nederlandse bedrijfsleven.
VNO-NCW is positief over het idee van Wouter Koolmees van D66 om terug te keren naar een 40-urige werkweek. Bedrijven en sectoren moeten wel zelf uitmaken waar dat zinvol is. Die kanttekening plaatst de ondernemingsorganisatie bij dit plan. Ook vindt VNO-NCW dat een eventuele loonstijging per bedrijf of sector bekeken moet worden.
Met de val van het Kabinet Rutte leken de bezuinigingsplannen van de drie onderhandelaars voorlopig van de baan. Maar met het bezuinigingsakkoord van de gelegenheidscoalitie VVD, CDA, Groenlinks, CU en D66 staan ze weer op de rol. Wij besteden kort aandacht aan de belangrijkste plannen op het terrein van de loonheffingen, die ook voor uw arbeidsvoorwaardenpakket voor de komende jaren van wezenlijk belang kunnen zijn.
Zelfstandigen zonder personeel hebben grote moeite opdrachten van gemeenten binnen te halen doordat de aanbestedingstrajecten van gemeenten vaak veel te complex zijn.
De FNV wil dat iedere werknemer automatisch recht krijgt op een vast contract na een jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt. Hiermee wil de vakcentrale, die tot nu toe met name is opgekomen voor werknemers met vaste contracten, de positie van flexwerkers verbeteren.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is met 50 werkgevers een proef met digitaal inloggen bij de IND gestart. In de pilot, die tot eind 2013 duurt, kunnen die werkgevers een vereenvoudigde aanvraagprocedure doorlopen voor de kennismigrantenregeling voor werknemers voor maximaal 90 dagen.
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat bij vijf pensioenfondsen onderzoeken in hoeverre werkgevers 30 jaar geleden voordeel hebben gehad van terugstorting van premiegelden. Hij verricht het onderzoek onder druk van de Tweede Kamer.
Premiepensioeninstellingen (PPI’s). Kunnen zij worden opengesteld voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)? Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat er op verzoek van de VVD en D66 onderzoek naar doen.
Een werkneemster heeft bij haar werkgever zes maanden onbetaald verlof aangevraagd. In tegenstelling tot eerdere jaren is deze aanvraag niet toegekend. De werkneemster stelt verlof nodig te hebben zodat haar ouders kunnen voorkomen dat zij vervalt in een overmatig eetpatroon.
Wat de wetgever voor u in 2012 op de plank heeft liggen, is nog maar deels bekend. Uiterlijk medio januari is daar meer duidelijkheid over. Wat al wel vast staat is de beëindiging van twee succesvolle regelingen: de spaarloonregeling en de stimuleringsregeling voor zuinige auto’s. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke maatregelen die per 1 januari 2012 van kracht worden.