Alle burgers krijgen per 6 januari 2011 een online overzicht van de pensioenrechten die zij over hun arbeidsverleden hebben opgebouwd. Vanaf dan is namelijk de site Mijnpensioenoverzicht.nl in de lucht. De pensioenuitvoerders zijn samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de volledigheid van de informatie.
Het jaar 2010 ligt weer achter ons. Er zijn verschillende thema’s en termen regelmatig in het nieuws gekomen. In 2011 zal dat niet anders zijn. Wat wordt dit jaar 'hot' en wat raakt ‘uit de mode’?
HR is altijd aan het vernieuwen en innoveren. Wat worden de trends van dit jaar en wat verandert er in vergelijking met vorig jaar?
Werknemers moeten het recht krijgen om flexibele werktijden te vragen aan hun werkgever en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen om zwaarwegende redenen deze verzoeken afwijzen. Dat is de kern van een gezamenlijk wetsvoorstel van CDA en Groen Links en hiermee lijken de kansen voor algehele invoering van Het Nieuwe Werken weer een stapje dichterbij.
Ook bij de Belastingdienst werken mensen en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo staan in het Handboek loonheffingen foutieve voorwaarden vermeld bij de mogelijkheid tot het onbelast vergoeden van verhuiskosten.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel voor langer zwangerschapverlof. Het wil dat het verlof in de gehele EU 20 weken gaat duren.
Personeel dat permanent gedetacheerd is bij de dochteronderneming, hoort bij die dochteronderneming. En kunnen bij overname dus niet minder gaan verdienen. Deze uitspraak van het Europees Hof heeft volgens deskundigen grote arbeidsrechtelijke consequenties.
Er is een termijnverlenging vastgesteld voor het sectorpremiepercentage WW. De termijn van drie kalenderjaren kan worden verlengd tot maximaal vijf jaren. Hierdoor is het mogelijk om een premiepercentage vast te stellen dat een overschot dan wel een tekort binnen maximaal vijf kalenderjaren inloopt of aanzuivert.
Weet u hoe u de uittocht van uw buitenlandse medewerkers – expats – kunt voorkomen? Een expat verlaat Nederland minder snel als hij wegwijs wordt gemaakt in de omgeving waar hij werkt. Het is dus verstandig om in begeleiding te investeren.
Zo’n 40 procent van de werknemers in loondienst wil dat het collectieve pensioen flexibeler wordt, zodat zij het meer naar eigen inzicht kunnen inrichten. Van deze groep is de helft bereid om meer premie te betalen om zo eerder te kunnen stoppen met werken; 30 procent zou een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen.