Mobiliteit is een belangrijk HR-component, of het nu gaat om de war for talent, kostenbesparingen, de CO2-reductie of je vitaliteitsbeleid. Om een aantrekkelijk en duurzaam mobiliteitsbeleid te ontwikkelen, is het essentieel te weten wat de behoeften zijn van je medewerkers en welke impact bepaalde mobiliteitskeuzes hebben. Maar hoe doe je dat?
Werkgevers hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Aanpassing van de arbeidsvoorwaarden is een van de manieren om beter te kunnen werven. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4.500 werkgevers.
Eind dit jaar moeten werkgevers met meer dan honderd medewerkers de CO2-uitstoot van hun medewerkers registeren. Een mooie kans om het mobiliteitsbeleid op de schop te nemen: ga je fietsen naar het werk aanmoedigen? Het wagenpark elektrificeren? Een mobiliteitskaart invoeren? Keuzes te over.
Een goed vast salaris vinden werknemers belangrijk. Maar wie z'n mensen echt wil motiveren, zal andere arbeidsvoorwaarden moeten inzetten. Maar welke dan? ‘Wil je als leidinggevende dat de bedrijfsdoelstellingen en de persoonlijke doelstellingen van werknemers op één lijn komen te liggen? Dan zul je toch eerst moeten achterhalen wat die werknemer nu eigenlijk wil.’
Een aandelenbeloning, financiële steun, groene arbeidsvoorwaarden, tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Enkele voorbeelden van eigentijdse arbeidsvoorwaarden die helpen om medewerkers niet alleen aan te trekken, maar ook te binden aldus Imke Bos. Als employment tax-specialist adviseert ze over het effect en de financiële bijwerkingen van arbeidsvoorwaarden.
Met alle media-aandacht voor intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag is het onderwerp actueler dan ooit. Maar ongewenste omgangsvormen op de werkvloer beperken zich niet tot tv-studio’s, sportclubs en universiteiten. Ruim 1,2 miljoen werkenden in Nederland hebben ermee te maken. Een schrikbarend getal. Wat kun je hier als werkgever of leidinggevende tegen doen?
De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (hierna: Wet TVA) is op 1 augustus 2022 in werking getreden. De Wet TVA regelt onder meer dat een studiekostenbeding bij verplichte scholing niet meer is toegestaan. Onduidelijk is echter welke scholing moet worden aangemerkt als verplicht. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 10 januari 2023 de eerste uitspraak gedaan over de geldigheid van een studiekostenbeding en het begrip verplichte scholing sinds de invoering van de Wet TVA.
Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s ziet Mr Petra Willems.
Alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals tegemoetkomingen rond gezondheid en welzijn, ouderschap, leren en ontwikkelen, flexibel en op afstand werken en het mobiliteitsbudget worden nog niet breed ingezet. En als ze al worden ingezet, communiceren bedrijven hier niet goed over. Hiermee laten ze belangrijke kansen liggen zo blijkt uit het Benchmark Report van drie HR-platformen.
Uiterlijk op 1 juli van dit jaar treedt de nieuwe pensioenwet in werking. Vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders krijgen vervolgens tot 1 januari 2027 de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Voor werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een verzekeraar of een ppi houdt dit in dat zij voor oktober 2026 het voorbereidende werk moeten hebben afgerond.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling