Wat in 1999 ontstond als een online boekenwinkel in een portakabin op een parkeerplaats, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste online winkel van Nederland. Om ervoor te zorgen dat bol.com de meest toonaangevende online winkel van Nederland blijft, zet het bedrijf volop in op leren en ontwikkelen. Met het Studytube-leerplatform bieden zij hun medewerkers de mogelijkheid om trainingen, cursussen en opleidingen te volgen.
Voor Europese bedrijven geldt binnenkort een nieuwe wetgeving waarbij de werkgever meer openheid over het loon moet geven. Op die manier kunnen werknemers eenvoudiger salarissen vergelijken – en wordt een eventuele loonkloof ook zichtbaar. Voor Nederlandse werkgevers is daar nog wat werk te verzetten, uit onderzoek blijkt namelijk dat zij beneden gemiddeld transparant zijn over het gehanteerde loonbeleid.
Zorg bij een aanpassing van de pensioenregeling voor een goed kennisniveau van HR. Daardoor is de impact van de pensioenwijziging voor HR duidelijk en maak je als bedrijf een betere keuze in de pensioenwijziging. Ook is HR dan beter uitgerust om pensioenvragen van de werknemers te beantwoorden.
In het Algemeen Dagblad mocht ik iets zeggen over concurrentiebedingen, o.m. dat deze niet zijn bedoeld om werknemers (bijv. in de huidige krappe arbeidsmarkt) te binden, zo oordeelde de Hoge Raad der Nederlanden vorig jaar in dit arrest: ECLI:NL:HR:2022:894 In een vorige week uitspraak van de Rechtbank Limburg werd dit keurig overgenomen, maar tegelijkertijd ook overwogen dat een concurrentiebeding wél bescherming biedt tegen de aantasting van het bedrijfsdebiet door een overstap.
69 procent van de Nederlanders tussen 20 en 29 jaar beschouwt de gevolgen voor het klimaat van toekomstige werkgevers als een belangrijke factor bij het zoeken naar een baan. Voor 13 procent is de klimaatimpact zelfs een topprioriteit. Dit blijkt uit de Klimaatenquête 2022-2023 van de Europese Investeringsbank (EIB).
Er is een kloof tussen de vraag naar en het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar waar werkgevers denken de juiste arbeidsvoorwaarden aan te bieden, vinden de meeste werknemers dat juist niet. Ook heeft maar 36 procent de mogelijkheid om arbeidsvoorwaarden zelf te kiezen. En daar waar het aanbod wel klopt, blijkt er een communicatiekloof te zijn. Enkele tips om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
Vakbonden en ziekenhuizen hebben een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er onder meer in 2 jaar tot 15 procent salaris bij, meerdere vergoedingen (reiskosten, bereikbaarheidsdiensten) gaan omhoog, zorgmedewerkers krijgen het recht om onbereikbaar te zijn en meer regie op werktijden en stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting.
Thuiswerken wordt - ook met het oog op de Wet Werken waar je wilt - meer en meer gezien als het ‘nieuwe normaal’, en dus als een ‘arbeidsvoorwaarde’. Wees daar als werkgever op voorbereid: zorg nu al voor goed thuiswerkbeleid.
Bijna de helft van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. De top 3 ‘verleiders’ zijn een gratis lunch of diner op het werk, activiteiten met collega’s en werkgerelateerde trainingen zo bericht Binnenlands Bestuur.
Zondag 10 maart is dit jaar de ramadan ingegaan. Het werk gaat tijdens deze islamitische vastenmaand gewoon door. Hoe kun je daar als werkgever rekening mee houden? Enkele tips.