In verband met de recessie moet een werkgever een werknemer ontslaan. Hij heeft toegezegd dat de werknemer na de recessie weer in dienst mag treden. Dit is alleen niet duidelijk vastgelegd.
HEMA is de eerste winnaar geworden van de Oudstanding Bloei Award. De Award is ingesteld door Oudstanding en wordt jaarlijks toegekend aan die organisatie die zich het meest inspant om het werken met vier generaties op de werkvloer te stimuleren en tot bloei te brengen. Er is echter er ook een hele andere publicatie over de HEMA in de pers gekomen…
Sinds 2001 is een werknemer in dienst bij een hamburgerketen als crew member voor een wisselend aantal uren met een minimum van vier uur per week. Hij werkt structureel meer dan de overeengekomen vier uur. Gelet op de gemiddelde omvang van zijn werkzaamheden over de periode maart 2009 tot en met februari 2010, vordert de werknemer achterstallig salaris omdat er sprake zou zijn van een arbeidomvang van 120 uur per maand. De werknemer beroept zich op artikel 7:610 b BW, waarin staat dat als een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, wordt aangenomen dat de bedongen arbeid in enige maand gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de drie voorafgaande maanden.
Het proces van flexibilisering van arbeid leidt tot complexe arbeidsverhoudingen en geeft continuïteitsproblemen in bedrijven. De werkgevers/werknemersverhouding verandert, het wordt onduidelijk wie welke taken heeft, hoe de verhoudingen tussen intern medewerker en externe kracht liggen en wie het merk gaan dragen. Om dit probleem op te lossen is denkkracht nodig.
Een werkgever zegt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer voortijdig op. De werknemer claimt dat er geen (geldige) tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen in het contract. De kantonrechter vindt de woorden in de overeenkomst niet duidelijk genoeg en de werkgever moet tot aan het einde van het contract betalen.
Kleine en grote bedrijven blijken het kerstpakket massaal te schrappen als gevolg van de crisis. Staalbedrijf Corus kondigde deze zomer al aan geen eindejaarscadeau uit te keren en ook bankverzekeraar ING maakt nu bekend dat de 28.000 werknemers kunnen fluiten naar een presentje met de feestdagen.
Nu de commissie Bakker met z’n plannen is gekomen is het kabinet aan zet. De sociale partners zijn met hun eerste reacties gekomen. Over één ding zijn ze het eens: werknemers ‘op de reservebank’ moeten snel aan het werk worden geholpen. De aanbevelingen op de korte termijn vallen bij iedereen in goede aarde; die op de langere termijn wat minder. Maar wat vindt ú er eigenlijk van?
Onlangs richtte detacheerder Meurs & Molijn een OR met uitsluitend flexkrachten op. Uniek volgens oprichter Pieter Molijn: “Elk bedrijf met meer dan 50 medewerkers zou volgens de Wet een ondernemingsraad moeten hebben. Dat geldt net zo goed voor uitzendbureaus, detacheerders en payroll-organisaties. Maar de praktijk is helaas anders.”
Per 1 januari 2013 wijzigen de CO2-normen voor de bijtelling. Dit keer gaat het om meer dan honderd modellen en 632 uitvoeringen. Deze auto's wijzigen naar een duurdere bijtellingscategorie. Dit geldt voor nieuw aangeschafte modellen en niet voor bestaande aldus de Vereniging voor de Auto van de Zaak.
Begin 2013 treedt een wijziging van het systeem van scholing en vorming van OR-leden in werking. De SER gaat er vanuit dat het parlement de wetswijzigingen binnenkort aanvaardt. De voor de wet beoogde datum van inwerkingtreding, 1 januari 2013, wordt echter niet gehaald. De SER vindt het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat voor allen die bij de medezeggenschap betrokken zijn, en past daarom met ingang van 1 januari het nieuwe systeem van scholing en vorming toe.