Werkgevers bieden hun medewerkers steeds vaker regelingen aan die helpen om klimaatdoelstellingen te halen. Om dat proces te versnellen is het aanpassen van een aantal fiscale regelingen nodig.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.
Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van 2000 euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.
Voortaan kun je als werkgever een vertrekkende werknemer niet zonder meer houden aan het concurrentiebeding. De werkgever moet dan een vergoeding - een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris - betalen aan de werknemer. Deze verandering maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee het kabinet het concurrentiebeding aan banden wil leggen.
Werkgevers worden na een fusie of overname vaak geconfronteerd met werknemers met verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten. Collega’s worden dan anders beloond voor hetzelfde werk, wat veelal leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden kan dan gewenst zijn. In deze blog lees je met welke juridische aspecten je als werkgever hierbij rekening moet houden.
Wanneer een medewerker na 104 weken arbeidsongeschiktheid een WIA-uitkering krijgt, beslist het UWV of een WGA- of een IVA-uitkering van toepassing is. Omdat deze beslissing flinke financiële gevolgen heeft voor de (ex-)werkgever, is het van groot belang dat hier de juiste keus in wordt gemaakt. Door achterstanden waar het UWV mee kampt, lopen de beslistermijnen echter flink op.
Er is meer te kiezen in het nieuwe pensioenstelsel dan in het oude. Dat geldt zeker voor het nabestaandenpensioen. Hoe help je medewerkers bij het maken van die keuzes? En hoe kun je ze activeren om daarmee aan de slag te gaan?
Groene arbeidsvoorwaarden invoeren kan kosten met zich meebrengen. Werkenden vinden dat die kosten voornamelijk door hun werkgever betaald moeten worden. Welke impactvolle veranderingen kun je als werkgever doorvoeren zonder al te veel kosten?
Organisaties geven veel geld uit aan interventies om de betrokkenheid onder medewerkers te verhogen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit zich niet uitbetaald. Hoe kan dat? Over die vraag boog een divers gezelschap CHRO’s zich tijdens een roundtable op de summit Leadership in HR. Neurowetenschapper en ondernemer Marcia Goddard leidde de roundtable over employee engagement. “Ik ben zelf heel enthousiast over dit onderwerp en ik hoop vandaag te leren wat niet effectief is”, trapte ze af.
Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers met 100 of meer werknemers aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de werkgerelateerde kilometers van hun werknemers. Dat kan voor uitdagingen zorgen. HR-expert Dik van Leeuwerden adviseert bedrijven om zich hier nu al op voor te bereiden.