De belangrijkste wijziging van de WTP is dat verzekerde pensioenregelingen overgaan naar een zogenaamde vlakke premie die voor alle leeftijdsgroepen gelijk is. Voor werknemers die al in dienst zijn op het moment van jullie overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel, mag je gebruikmaken van de eerbiedigende werking. Dat betekent dat de huidige regeling met de stijgende premie mag blijven gelden. Zelfs tot ná 2028. Maar is dat verstandig? Wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder een uitleg van de twee opties.
Om een bredere spreiding van woon-werkverkeer te bewerkstelligen is een spitsheffing in het openbaar vervoer momenteel onderwerp van een politieke discussie. Werkgevers betwijfelen echter het effect van een spitsheffing. Er lijkt op zijn minst ondersteunend beleid nodig om de drukte in treinen te verminderen zo concludeert de AWVN op basis van eigen onderzoek naar hybride werken en mobiliteit onder 216 werkgevers.
Veertig procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk van haar medewerkers te verminderen. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Drie procent van de Nederlandse organisaties heeft zelfs een financiële regeling bedacht voor medewerkers die hun woning willen verduurzamen.
In een krappe arbeidsmarkt kan een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket toekomstige medewerkers over de streep trekken om bij jouw organisatie te tekenen. Maar het is ook een instrument om zittende medewerkers aan je te binden. Een overzicht van mogelijkheden en enkele goede voorbeelden.
Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Steeds meer organisaties hebben een visie en strategie waarin duurzaamheid een plek heeft. Maar hoe dit te vertalen naar de arbeidsvoorwaarden is voor menige organisatie nog een vraagstuk. Jasper Schramade van AWVN geeft advies. 'Nu beginnen met groene arbeidsvoorwaarden geeft je organisatie een voorsprong en draagt bij aan de beleving rond het thema. Van extern moetje naar intrinsieke motivatie!'
Tegenwoordig hebben veel werkgevers een visie en strategie op duurzaamheid. In deze krappe arbeidsmarkt geen overbodige luxe aangezien steeds meer werknemers daar belang aan hechten. Hoe kun je op dit gebied als werkgever het verschil maken? Vijf manieren op een rij. Inclusief tips voor subsidies en regelingen.
In januari dit jaar trad een nieuwe cao voor uitzendkrachten in werking. De nieuwe afspraken, waarvan de meeste in juli 2023 van kracht werden, moeten een gelijker speelveld creëren tussen werknemers en uitzendkrachten. Zo groeit het loon van uitzendkrachten nu mee met dat van vaste werknemers en worden alle uitzendkrachten voortaan doorbetaald bij ziekte. Melissa Rutjes, Director van Walters People, vertelt over de belangrijkste wijzigingen.
Pensioencommunicatie is van groot belang voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Het helpt mensen om bewust te zijn van hun financiële toekomst en te plannen voor hun oude dag. Bij (live-)events, zoals indiensttreding, samenwonen/huwelijk is pensioencommunicatie nog belangrijker, omdat het een unieke gelegenheid biedt om informatie over pensioenen te delen en vragen te beantwoorden. Met goede communicatie kunt u eenvoudig het pensioenbewustzijn van uw werknemers verhogen. In deze Ins & Outs Pensioencommunicatie leest u hoe.
Werkgevers kijken steeds scherper naar de kosten van zakenreizen. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen en het behalen van ESG-doelstellingen belangrijker in de afwegingen die werkgevers maken rondom de internationale mobiliteit van hun medewerkers. In voorgaande jaren waren veiligheid en het welzijn van medewerkers de voornaamste factoren die de mobiliteit van werknemers beïnvloedden.