Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Steeds meer organisaties hebben een visie en strategie waarin duurzaamheid een plek heeft. Maar hoe dit te vertalen naar de arbeidsvoorwaarden is voor menige organisatie nog een vraagstuk. Jasper Schramade van AWVN geeft advies. 'Nu beginnen met groene arbeidsvoorwaarden geeft je organisatie een voorsprong en draagt bij aan de beleving rond het thema. Van extern moetje naar intrinsieke motivatie!'
Tegenwoordig hebben veel werkgevers een visie en strategie op duurzaamheid. In deze krappe arbeidsmarkt geen overbodige luxe aangezien steeds meer werknemers daar belang aan hechten. Hoe kun je op dit gebied als werkgever het verschil maken? Vijf manieren op een rij. Inclusief tips voor subsidies en regelingen.
In januari dit jaar trad een nieuwe cao voor uitzendkrachten in werking. De nieuwe afspraken, waarvan de meeste in juli 2023 van kracht werden, moeten een gelijker speelveld creëren tussen werknemers en uitzendkrachten. Zo groeit het loon van uitzendkrachten nu mee met dat van vaste werknemers en worden alle uitzendkrachten voortaan doorbetaald bij ziekte. Melissa Rutjes, Director van Walters People, vertelt over de belangrijkste wijzigingen.
Pensioencommunicatie is van groot belang voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Het helpt mensen om bewust te zijn van hun financiële toekomst en te plannen voor hun oude dag. Bij (live-)events, zoals indiensttreding, samenwonen/huwelijk is pensioencommunicatie nog belangrijker, omdat het een unieke gelegenheid biedt om informatie over pensioenen te delen en vragen te beantwoorden. Met goede communicatie kunt u eenvoudig het pensioenbewustzijn van uw werknemers verhogen. In deze Ins & Outs Pensioencommunicatie leest u hoe.
Werkgevers kijken steeds scherper naar de kosten van zakenreizen. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen en het behalen van ESG-doelstellingen belangrijker in de afwegingen die werkgevers maken rondom de internationale mobiliteit van hun medewerkers. In voorgaande jaren waren veiligheid en het welzijn van medewerkers de voornaamste factoren die de mobiliteit van werknemers beïnvloedden.
Werkgevers bieden hun medewerkers steeds vaker regelingen aan die helpen om klimaatdoelstellingen te halen. Om dat proces te versnellen is het aanpassen van een aantal fiscale regelingen nodig.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.
Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van 2000 euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.
Voortaan kun je als werkgever een vertrekkende werknemer niet zonder meer houden aan het concurrentiebeding. De werkgever moet dan een vergoeding - een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris - betalen aan de werknemer. Deze verandering maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee het kabinet het concurrentiebeding aan banden wil leggen.