De veranderingen vanwege de WTP hebben nogal wat voeten in aarde, ook voor werkgevers en werknemers met een verzekerde pensioenregeling. Als eerste moeten de juridische documenten aangepast worden voor 1 januari 2024. Belangrijker dan dat is de vraag of je met je bestaande werknemers over wilt naar het nieuwe stelsel en hoe dan de nieuwe regeling en een eventuele compensatie eruit moet komen te zien.
Omdat werknemers zich in de pers uitlieten over hun werkgever Big Bazar en het dreigende faillissement heeft de keten besloten een verbod op praten met de pers op te nemen in hun social mediaprotocol. Werknemers vragen zich af of dat zomaar kan. RTL Nieuws vroeg het aan Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS.
1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Maar welke keuzes moet je als werkgever maken? En wanneer kun je het beste daarmee beginnen?
Een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de AOW-leeftijd bereikt, eindigt niet automatisch, tenzij dit in de individuele arbeidsovereenkomst of in de cao is bepaald. Dan is er dus expliciet een pensioenontslagbeding opgenomen. Als de arbeidsovereenkomst, nadat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt voortgezet is het verstandig een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten. Wat zijn daarvan de juridische consequenties en hoe zit het met de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte?
Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk zo meldt leasemaatschappij ALD Automotive.
Sinds augustus 2022 mogen ouders na de 6 weken geboorteverlof nog eens 9 weken verlof nemen met behoud van 70 procent salaris. In het eerste jaar van deze nieuwe regeling hebben 124.000 ouders daar gebruik van gemaakt zo meldt het Parool op basis van cijfers van het UWV.
De belangrijkste wijziging van de WTP is dat verzekerde pensioenregelingen overgaan naar een zogenaamde vlakke premie die voor alle leeftijdsgroepen gelijk is. Voor werknemers die al in dienst zijn op het moment van jullie overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel, mag je gebruikmaken van de eerbiedigende werking. Dat betekent dat de huidige regeling met de stijgende premie mag blijven gelden. Zelfs tot ná 2028. Maar is dat verstandig? Wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder een uitleg van de twee opties.
Om een bredere spreiding van woon-werkverkeer te bewerkstelligen is een spitsheffing in het openbaar vervoer momenteel onderwerp van een politieke discussie. Werkgevers betwijfelen echter het effect van een spitsheffing. Er lijkt op zijn minst ondersteunend beleid nodig om de drukte in treinen te verminderen zo concludeert de AWVN op basis van eigen onderzoek naar hybride werken en mobiliteit onder 216 werkgevers.
Veertig procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk van haar medewerkers te verminderen. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Drie procent van de Nederlandse organisaties heeft zelfs een financiële regeling bedacht voor medewerkers die hun woning willen verduurzamen.
In een krappe arbeidsmarkt kan een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket toekomstige medewerkers over de streep trekken om bij jouw organisatie te tekenen. Maar het is ook een instrument om zittende medewerkers aan je te binden. Een overzicht van mogelijkheden en enkele goede voorbeelden.