Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2015
  • Mariel Hovemann

Middenmanagement neemt onethisch gedrag baas over

Het middenmanagement spiegelt onethisch gedrag van het topmanagement, ongeacht hoe ethisch ze zelf zijn zo laat nieuw onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit zien.

Beeld Middenmanagement neemt onethisch gedrag baas over

Het onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Cambridge University – laat zien dat onethisch gedrag van de top doorsijpelt naar het middenmanagement: hoe kleiner de (sociale) afstand tussen de top en de managers, hoe oneerlijker laatstgenoemden hun ondergeschikten behandelen. Wat op zijn beurt weer leidt tot ontevreden medewerkers, een lage betrokkenheid en een hoog personeelsverloop.

Afstand groter

Het tegenovergestelde effect treedt in werking als de afstand tussen de top en managers daaronder groot is. Lijnmanagers die oneerlijk worden behandeld door hun bazen, behandelen hun medewerkers eerlijker als ze bijvoorbeeld in andere kantoren zijn gehuisvest dan hun managers en de sociale afstand groot is.

Balans

Dr. Gijs van Houwelingen: "Het is van cruciaal belang dat organisaties de gevaren van al te warme relaties tussen hoger en middenmanagement inzien. Het is de kunst om dichtbij genoeg te komen om efficiënt te zijn en afstand genoeg te houden om negatieve invloed af te wenden.”

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.