Logo
  • Nieuws
  • 13 maart 2014
  • Antoine Hoop

Nucleaire top doet beroep op werkgevers om HNW te stimuleren

Naar verwachting zal de nucleaire top eind maart in Den Haag verkeershinder voor forensen veroorzaken. Belangrijke toevoerwegen worden dan afgesloten om een veilige doorgang te verlenen aan wereldleiders. Mensen die gewend zijn vanuit omliggende gebieden dagelijks naar de stad te rijden, moeten omkijken naar alternatieven. Een goed moment om Het Nieuwe Werken en slim reizen te omarmen en serieus na te denken over alternatieven voor rijden in de spits.

Beeld Nucleaire top doet beroep op werkgevers om HNW te stimuleren

Onderzoek van de Rotterdam School of Management toont echter aan dat er nog steeds veel scepsis heerst bij werkgevers en werknemers over flexibel werken. Ook wijzen cijfers uit de Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013 op een afname van enthousiasme in deze manier van werken. Toch zijn er tal van inhakers die in verband met de nucleaire top ingezet kunnen worden om “Het Nieuwe Werken en slim reizen te ervaren én een impuls te geven”, aldus reiskostenblog.nl.

Flexibele werkplekken

De meest voor de hand liggende maatregelen zijn thuiswerken of reizen met het openbaar vervoer. Maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Steeds meer ondernemingen bieden flexibele werkplekken aan. Hier kan je als werknemer aan de slag wanneer het jou uitkomt. Ook buiten de stad.

HNW kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de dagelijkse fileleed. Het bedrijfsleven kan bijdragen aan het verminderen van de spitsdrukte door meer werknemers flexibel te laten werken en reizen. Uit berekeningen van De Verkeersonderneming blijkt dat als dagelijks 16.000 mensen de auto tijdens de spits laten staan de filedruk sterk vermindert.

Apps voor efficiënt reizen

Ook het gebruik van apps die het reizen zo efficiënt mogelijk maken kunnen hieraan bijdragen. Ze houden bijvoorbeeld niet alleen rekening met files, maar ook met spoorwijzigingen, en zelfs met de fietsroute naar het station. Via de app kunnen bestuurders ook de stoelen in hun eigen auto beschikbaar stellen, zodat anderen mee kunnen rijden.

Toolset personeelshandboek

Als een bedrijf groter wordt, is een personeelshandboek al gauw een must. Dit handboek wordt aan elke werknemer uitgereikt. Alle regels en richtlijnen op allerlei gebied zijn hierin vastgelegd. Naast huisregels zijn in het handboek ook regels rond ziekte en vakantie, de geldende overlegvormen, studie en opleiding, rookregels en bijzondere personeelsregelingen te vinden. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.