Ik omhels de nieuwe privacy wet
Opgeteld zijn we best wel slimme en ontwikkelde mensen verzameld in een samenleving met als bestuursvorm democratie. We hebben in de vorige eeuw al bepaald dat privacy een fundamenteel recht is dat bescherming behoeft tegen bedrijven, personen en de overheid. Op 25 mei aanstaande lanceren we de nieuwe wetgeving, AVG, die beter bestand is tegen moderne vormen van misbruik. De laatste tijd hebben veel bedrijven het zwaar om op tijd te voldoen aan de wet. Gelukkig hoor je wel telkens minder het ‘ik heb toch niets te verbergen’ gemompel.
Het klopt, het is nogal een uitdaging voor veel bedrijven om alles op orde te krijgen voor 25 mei aanstaande. Het is niet zo dat de AVG opeens veel meer rechten geeft aan burgers, klanten en personen, het is vooral zo dat de gevolgen en boete’s enorm groeien. Om die reden moeten we allemaal even flink gas geven. Hoe meer werk dat is, hoe meer het nodig was. Mijn beroep omvat het rechtmatig, fysiek en digitaal beschermen van klantgegevens van onze klanten. Maar ik heb een dubbele pet op, ik ben ook burger, klant en persoon.
Als persoon heb ik zeer veel te beschermen. Zo wil ik bijvoorbeeld niet dat mijn bank mijn koopgedrag doorverkoopt aan makelaars, verzekeraars of aan een reisbureau. Ik wil niet dat een zoekmachine met terugwerkende kracht mijn locaties bekijkt om mijn gedrag en persoonlijkheid te analyseren en dat met anderen te delen. Mijn medische gegevens zijn van mij, tenzij ik anders wil. Je hoeft mij niet voortdurend te filmen of te volgen om te controleren of ik me gedraag. En als ik een app op mijn telefoon toestemming geef om mijn locatie te gebruiken, dan bedoelde ik niet al mijn locaties op alle tijden te delen. Sommigen vinden me overdreven, emotioneel, argwanend. Prima, dat is hun goed recht. Als privacy expert verdiep ik me dagelijks in het business model van bedrijven en apps, lees en hoor ik veel over wat er nu echt allemaal wordt verzameld door wie en met welk doel. Ik hou van kapitalisme, bedrijven en ons systeem, ik vind het opzetten van business modellen en proposities om met informatie geld te verdienen fantastisch en interessant. Toch geloof ik daarnaast in moraal en de grondrechten van mensen, een balans die we goed in de gaten moeten houden. Ik omhels de middelen die de AVG ons geeft om te dwingen dat bedrijven, ziekenhuizen en de overheid hun klantgegevens op orde hebben. Te vaak en al honderden keren is bewezen dat het zonder die regels misgaat.
De strekking van mijn verhaal is dat als we allemaal beter begrijpen waarom we de AVG invoeren, het werk dat erbij komt kijken minder overkomt als vervelend of overdreven. Ik hoop dat dit besef een beetje helpt bij die grote taak, en anders kom ik graag helpen bij het informeren over het nut.